Mandag 27. mai fikk Region Stavanger storfint besøk av turoperatøren ANWB / Fox Reizen og 10 av deres toppselgende reisebyråagenter.

ANWB er en betydelig aktør i Nederland, med vel 5 millioner medlemmer. ANWB kan sammenlignes med NAF i Norge da de tilbyr veihjelp, men er også en stor turoperatør som selger buss- og bilturer for nederlendere til hele verden. Gruppen bestod av tre erfarne ANWB-ansatte, som kjenner godt til Norge og regionen, i tillegg til 10 agenter som aldri hadde vært i Norge før.

Mye street-art ble fotografert underveis i sentrum. Her ved Farvegata, Øvre Holmegate.

Norge oppleves som komplisert å selge
Norge anses som et svært attraktivt reisemål for nederlandske turister, men er også en utfordrende destinasjon for reisebyråagenter å jobbe med. Dette er rett og slett fordi det er et så langstrakt land med masse fine naturområder, attraksjoner og mulige reiseruter. Turister som vil til Norge har svært forskjellige ønsker og behov, derfor er det viktig at de som selger Norge har best mulig kompetanse og oversikt over mulighetene.

Turen til ANWB startet 27. mai i Stavanger-regionen, som ett av flere mål på reisen gjennom Fjord Norge. Gruppen videre til Haugalandet før det bar til Hardangerfjord, Bergen og Voss.

Deltakerne noterte flittig på sine respektive mobiler underveis på den guidede byvandringen.

Selv med kun en visningsdag, var tilbakemeldingen fra gruppen at de synes visningen gav noen svært kunnskapshevende timer. Flere av dem nevnte konkrete produkter de ønsker å inkludere i sitt sortiment overfor kundene når de selger Stavanger-regionen. De synes Norge gjerne er et komplisert produkt å selge, og da er det særdeles viktig at de får oppleve destinasjonen og se hvordan produktene fungerer.

Morten A. Puntervoll, Salgssjef Ferie og Fritid, Region Stavanger

Godt samarbeid på Vestlandet
Region Stavanger sin samarbeidspartner Fjord Norge, sto bak organiseringen av transport mellom destinasjonene, mens Region Stavanger og andre destinasjonsselskaper sto for organisering og gjennomføring av de lokale visningsturene.

Marianne Johnsen, salgsdirektør i Fjord Norge, sier at konkurransen på det nederlandske markedet spisser seg til og flere større aktører utvider programmet sitt i fjordene. Det er derfor blitt enda viktigere for operatørene å styrke salgsapparatet (reisebyråene) i deres kunnskap om fjordproduktet.

Vi ser at samarbeid på kryss & tvers er avgjørende for å få dette til. Turoperatørene setter stor pris på og verdsetter stort den koordineringshjelpen denne regionen får til i forbindelse med slike inspeksjonsturer. Vi har jobbet med denne turen siden august i fjor og det har vært mye jobb, men forhåpentligvis materialiserer det seg i form av at 10 topp reisebyråagenter fra Nederland nå er motiverte til å selge toppattraksjoner og ukjente perler i regionen vår, etter denne inspeksjonsturen.

Marianne Johnsen, Salgsdirektør, Fjord Norge
Lokal sjømat på Fisketorget falt godt i smak for gruppen.

Mandag 27 mai fikk gruppen blant annet oppleve Sverd i fjell, Thon Partner Stavanger Forum Hotell, guidet byvandring i Stavanger med Guidecompaniet, besøk i Valbergstårnet, Rødne fjordcruise til Lysefjorden og middag på Fisketorget.

Region Stavanger viste også en 30-minutters destinasjonspresentasjon i forkant av middagen. Her ble en rekke opplevelser presentert, fra Egersund i sør til Byrkjedal og Sirdal i øst, til byøyene og Utstein i nord, samt kunst, kultur og matregionen (som akkurat hadde fått de positive nyheten om nye Michelin stjerner).

Destinasjonspresentasjon på Thon Hotel Stavanger ved salgssjef Morten Puntervoll.

Gruppen var svært fornøyd med både opplegget for dagen og regionen som destinasjon. Noen av reiseagentene sender allerede turister til regionen, og fikk god kunnskap om flere ting de kunne inkludere i sine program og anbefalinger til kundene sine.