Langsiktig satsing i det spanske markedet gir Stavanger-regionen fordeler nå når spanjolene i enda større grad ser til Norge som reisemål. 

Edge of Norway salgssjef for ferie- og fritid, Morten A. Puntervoll var nylig på plass i Madrid for å promotere Stavanger-regionen som det perfekte reisemålet blant spanske turoperatører. Rapporter viser en sterk vekst av spanjoler til Norge sammenlignet med Europa forøvrig.

Sammen med Rødne Fjordcruise, Fjord Line, Thon Hotels og andre norske destinasjoner og leverandører, deltok Region Stavanger på Norwegian Workshop i regi av Innovasjon Norge i Madrid.

Morten A. Puntervoll presenterer Stavanger-regionen til spanske turoperatører (til venstre i bildet)

Gode møter og kunnskap om Stavanger-regionen

Flere av turoperatørene selger allerede Stavanger-regionen, og var interessert i å finne flere attraksjoner og opplevelser til sine program. De fleste kjenner til Lysefjorden og Preikestolen, men har stort behov for å lære mer om kanten av Norge.

Det ble satt stor pris på økt kjennskap til regionen som følge av møtene. Kunnskapen blant turoperatørene varierte stort, men de fleste hadde god oversikt og kjennskap til de mest kjente attraksjonene.

MORTEN A. PUNTERVOLL, REGION STAVANGER

Turoperatørene er ivrige etter å tilby mer matopplevelser, kultur og historie i regionen til kundene sine. Natur- og fjellområder som Sirdal, Byrkjedal, Magma UNESCO Global Geopark og Stavanger’s byøyer er spesielt interessant.

Region Stavanger hadde over 20 møter.

Reiselystne spanjoler

Det spanske markedet er svært viktig for norske destinasjoner. I bildet under er de viktigste reisefaktorene rangert. Region Stavanger har altså mye å tilby som passer ypperlig for de spanske turistene.

Bilde 1. Stavanger-regionen passer svært godt med de største reise driverne blant spanske turister. Kilde: Travellyze

Spanjoler reiser stadig mer, og økningen i antall turister til Norge vokser betydelig raskere enn til Europa for øvrig.

Bilde 2. Spanske turister til Norge økte med 35,8% i 2023 sammenlignet med 17,5% for Europa. Kilde: Travellyze

Bilde 2 viser at økningen har vært størst i januar-februar, sannsynligvis grunnet nordlys turismen i Nord-Norge. Ellers er økningen sammenlignet med til resten av Europa høyere gjennom hele året, med unntak av mars-april og desember 2023.

Antall reisende fra Spania til Europa og Norge

Bilde 3. Antall spanske turister til Europa og Norge. Kilde: Travellyze

Antall turister fra Spania til Norge topper seg i august, og kan i 2024 være tilbake på nivået som før pandemien. I 2023 ankom 26 750 spanjoler Norge, sammenlignet med 30 078 tilreisende i 2019.

Hvor i Spania kommer de fra?

Bilde 4. Oversikt over hvor i landet turistene kommer fra (tallene inkluderer ikke cruisegjester). Kilde: Travellyze

Turistene kommer fra hele landet, men naturlig nok mest fra Barcelona og Madrid området. Det ble påpekt stort potensiell vekst ved utvikling av flere direkteruter herfra.

Morten A. Puntervoll, Region Stavanger

Utfordinger og muligheter

Det ble vist til betydelig muligheter i markedene Galicia og Baskerland distriktene. Dette er de #4 og #5 mest reisende spanjolene til Europa, men havner på henholdsvis #9 og #7 plass ift. reisende til Norge.

Spanske turoperatører øker stadig kompetanse og nettverkene sine i norsk reiseliv. De ser at mulighetene er mange, men flere nevner også utfordringer som å motta pristilbud fra hotellene til grupper, spesielt i sentrale områder. Selv om dette kan være frustrerende for turoperatørene, så betyr det også økt etterspørsel til øvrige hoteller i regionen.

The increase of abroad tourism in Spain is growing streadily. There are challanges with Norway still being perceived as an expensive country, strict bus rules and lack of flight connections from the big cities. But there is also great opportunities with significantly increased interest for Norway as well as favorable factors like the exhange rate and high costs of travelling domestically.

EUGENIA FIERROS, HEAD OF LEISURE SPAIN & LATINAMERICA, VISIT NORWAY (INNOVATION NORWAY MADRID)

Har du spørsmål om det spanske markedet eller ønsker hele rapporten fra Travellyze, ta kontakt med salgssjef for ferie og fritid.

Morten.puntervoll@regionstavanger.com