I dag er siste dagen i mai, noe som betyr at det som tidligere ble omtalt som lav- og skuldersesong er over for denne gang. Det er på tide med et tilbakeblikk og en oppdatering fra vertskapet, samt et blikk fremover på det som tidligere var «hovedsesongen» som vanligvis startet i juni. Vi skriver vanligvis, fordi statistikk fra 2023 viste en betydelig økning i mai, og denne veksten har fortsatt i 2024. Tallene indikerer dermed at mai nå bør regnes for fullt som del av hovedsesongen.

Vekst og betalingsvilje

Region Stavanger kan med glede se tilbake på svært gode tall fra turistinformasjonene i Sandnes og Stavanger i perioden januar – mai. For hele perioden har vi sett en vekst i antall gjester på 4 % sammenlignet med 2023, hvor spesielt februar, mars og april utmerket seg med oppgang på henholdsvis +62 %, +111 % og +28 %. Samtidig som vi ser en vekst i antall besøkende, ser vi en enda større vekst i omsetning i turistinformasjonene. I de første 5 månedene har vi hatt en omsetningsvekst på hele 38 % sammenlignet med 2023. Disse tallene forteller oss at vi tiltrekker flere gjester til regionen, og at de i tillegg er mer betalingsvillige. Dette er en meget interessant utvikling, som kommer både Region Stavanger og medlemsbedriftene til gode.

Hvem er så disse gjestene? Det er syv markeder som har stått for omtrent 90 % av antall besøkende i turistinformasjonene i perioden januar-mai. I rekkefølge fra størst til minst: Storbritannia (44 %), Tyskland (26 %), USA (8 %), Frankrike (5 %), Spania (3 %), Nederland (3 %) og Canada (2 %).

Tidlig oppstart og nye opplevelsesprodukter bidrar til helårsturisme

Hvor kommer veksten egentlig fra, er et legitimt spørsmål å stille. Det er flere gode grunner som bidrar til veksten. Flere av våre medlemmer har startet opp for sesongen tidligere enn før, noe som bidrar til helårsturisme, samt resulterer i en høyere omsetning i turistinformasjonene. Blant annet var RIB-safari og sightseeingbusser tilgjengelige tidligere enn før.

I tillegg til tidligere oppstart, har vi også sett gleden av utvikling av nye opplevelsesprodukter. Chili Chocolate tilbyr en sjokoladeopplevelse, Booksauna kan by på en avslappende opplevelse, Get Guided Norway tar gjestene med på guidede turer i regionen, mens Ryfylketurer og Engøyholmen forsøker å sette byøyene og Natvigs Minde på kartet blant turistene. Region Stavanger har arbeidet hardt for å få på plass flere provisjonsavtaler før sesongen, og det er gledelig å se at flere aktører ønsker å samarbeide om salg i turistinformasjonene. I 2024 har vi et salgssamarbeid med 22 medlemmer (fra 18 i 2023).

I år startet turistsesongen tidligere enn noen gang for oss i FjordEvents. Vi opplevde stor etterspørsel på våre turer allerede i mars. Veldig kjekt å få besøkende i skuldersesongen når fjelltoppene fortsatt er dekket av snø! Vi ser stort vekstpotensiale denne delen av året og håper på mer helårsturisme fremover.

sier Simon Gundersen, daglig leder i FjordEvents

Optimisme for hovedsesongen og resten av året

Fra juni av øker ulike aktører kapasitet ytterlige. Blant annet trapper Rødne opp fra 2 til 3 daglige avganger og Go Fjords øker antall daglige avganger fra 2 til 4. Spennende å følge med på er også utvidet kapasitet hos RIB-aktørene, samt sightseeingbussene som i år har startet å kjøre til Sverd i fjell! Flere besøkende, i kombinasjon med høyere betalingsvilje og økt kapasitet hos aktørene gjør at vi ser optimistisk på fortsettelsen av hovedsesongen og resten av året!

Region Stavanger arbeider kontinuerlig for å utvide tilbudet til gjestene som besøker turistinformasjonen. Ønsker du eller din bedrift å utforske muligheter rundt en provisjonsavtale eller et annet samarbeid som kan bidra til et utvidet tilbud? Ta kontakt med Elwin Ricardo Vis (elwin.ricardo.vis@regionstavanger.com eller +47 457 35 101).

Hovedbilde: Stavanger fra luften. Foto © BitMap/Stavanger-regionen havn