Turistsesongen begynte for alvor i mai, og det var nesten daglige cruiseanløp i Vågen. Selv om sommerværet lot vente på seg, var det stor etterspørsel etter bookbare turer og andre ting å gjøre her i regionen.

Blide sommervikarer på jobb! Fra venstre: Nora, Ida, Elin og Natalia

 

Første sesong på Strandkaien – merkbar oppgang i antall besøkende

2017 ble første sesong i våre nye lokaler i Stavanger, på Strandkaien 61 – rett ved cruisekaien. Denne plasseringen har den fordelen at vi ofte er både første og siste stopp for cruisegjester; de kjøper gjerne billetter ved ankomst, og suvenirer før de går om bord igjen. Besøkstallene fra sommermånedene viser en økning på rundt 20% sammenlignet med fjorårets besøkende. Rundt en fjerdedel av turistene som vi snakker med er tyskere, de fleste øvrige kommer fra Storbritannia, Spania, Frankrike, USA og Nederland. Mens det blir færre nordmenn som trenger hjelp, opplever vi en økning i antall asiatiske turister.

I snitt er det rundt 1 000 besøkende innom på en sommerdag, og fordelt på åpningstidene vi har, betyr at er det er rundt 100 besøk per time. Fordeles dette på to til fire ansatte, er det altså kun 1 til 2 minutter en har i gjennomsnittet for å hjelpe en gjest.

I år hadde vi ansatt ni sommervikarer og ekstrahjelper, en energisk stab som kunne tilby service på mange språk; engelsk, tysk, fransk, spansk, russisk, italiensk og kinesisk, i tillegg til våre skandinaviske språk selvfølgelig.

Salg og service

I forkant av årets sommersesong hadde vi ekstra fokus på både salg og service. I april og mai ble det arrangert to kursdager som omhandlet salg og service, i regi av Evan-Jones, og i slutten av april organiserte vi en salgsworkshop, der alle aktører som vi selger billetter for i turistinformasjonen, pluss noen til var invitert til å holde innlegg for de ansatte hos oss.

Det er gøy å se at medlemsbedriftene utvikler nye tilbud i takt med regionens turistvekst. For fem år siden, i 2011, solgte vi kun billetter for seks bedrifter, og det var ikke snakk om mer enn to forskjellige produkter per tilbyder. I år selger vi billetter for 19 bedrifter, der mange har flere enn to forskjellige turer i programmet – og i tillegg er det mange andre reiselivsprodukter som vi ikke selger direkte, men anbefaler og informerer om, hvor vi deretter henviser gjestene direkte til aktørene. Det er altså betydelig med kunnskap som trengs for å yte god service og hjelpe gjestene på våre turistkontorer!

Resultatene på økt tilbud, flere besøkende og (enda mer) servicebevisste turistverter har ikke latt vente på seg, og vi kan vise til en omsetningsøkning på rundt 30% i sommermånedene.

Bakgrunn

Region Stavanger drifter de viktigste turistinformasjonskontorer i Stavangerregionen, Stavanger og Sandnes turistkontor. Begge har i 2017 status som autorisert turistkontor klasse 1. Vi har et godt samarbeid med andre informasjonsgivere i regionen som Kvadrat og Vikeså Veiservice, og en god dialog med turistinformasjonene som drives av Reisemål Ryfylke og Destinasjon Haugesund & Haugalandet.

Vi selger billetter for disse aktørene: Rødne, Norled, Boreal, Tide, The Fjords, Fjord Events, Helitrans, NorAviation, GuideCompaniet, NuArt, Outdoorlife Norway, FjordExpedition, Fjord Line, CitySightseeing (Hop on hop off), Pulpit Rock Experience, Segway Norge, Lysefjorden Adventure, Culinary Lookout og Gosta.