Vi sier det igjen, måltidsopplevelsene er viktig for valg av reisemål. Region Stavanger har gjennom det siste tiåret bygget opp satsingen rundt temaene natur, kultur og mat i formidlingen av hva vi byr på av opplevelser og attraksjoner. Nå er mat i vinden! Det forsterker oss som et spennende og attraktivt reisemål. Flinke og ambisiøse aktører har oppnådd Michelinstjerner, anbefalinger i anerkjente White Guide, m.m. og nasjonale medier er nå på ventelistene for å få komme tilbake.

Sushi på Hall Toll. Foto: CH/Visitnorway

The culinary capital of Norway

Det som er ekstra kjekt for oss som har skrytt av matopplevelsene og de flinke kokkene våre i flere år, og fått det svart på hvitt i både livsstilsmagasiner, internasjonalt store aviser og hos slike som Lonely Planet, er at nå er også regionen stolt over hva vi har å by tilreisende fra inn- og utland. Matbyen Stavanger, Matfylket Rogaland, det jærske kjøkken, the culinary capital of Norway er uttrykk som setter oss på kartet.

11 sider i Food and Travel Magazine UK

2016 var et spennende år med mange gode internasjonale reiselivsmedier på besøk her, og 2017 ser ut til å bli et enda bedre år. Matopplevelser i Stavangerregionen ble nå i maiutgaven av Food and Travel Magazine UK, presentert over 11 sider med forsidetittelen ”Norway – from fjord to fork”.  Fint ordspill på at det finnes mer enn bare fjorder i Norge. PR-stunt i Amsterdam sist vinter, hvor kjøkkensjef Tommy Raanti var med og serverte en fjordmeny komponert av råvarer fra Fjord Norge, gir avkastning i form av nye viklinger på artikler som journalister, bloggere og influencere formidler om regionen. Matopplevelsene våre får toppskår hos disse som til daglig reiser verden rundt! Korrekt sagt, måltidsopplevelsen, altså helheten får vi høy skår på.

Matturistene er verdt å satse på

Matturistene er det vel verdt å satse på videre også! Turistundersøkelsen fra Innovasjon Norge for sommeren 2016 gir oss svar på at satsingen vår er riktig. I gjennomsnitt bruker en nordmann kr. 1575 per dag på ferien, men en matglad restaurantbesøkende nordmann bruker 44 % mer per dag, enn noen som velger rimelige opplevelser. For våre utenlandske gjester med samme preferanse, kan vi også legge på 36% mer i forbruk fra kr. 2 050 i snitt for alle markedene. Både Sven Erik Renaa og Roger Asakil Joya bekreftet under mini-Kokepunktet på GladmatExpo i januar, at mer enn 50% av gjestene hos henholdsvis RE-NAA og Omakase var tilreisende matturister!

     

Foto: Sabi Omakase

 

           

Foto: Restaurant RE-NAA