Matnasjonen Norge er i fokus når Stavanger-regionen nå søker om å avholde kokkemesterskapet Bocuse d’Or Europe i 2024. Stavanger-regionen har vert i Lyon i Frankrike for å lansere seg som kandidat for kokke-EM. Europafinalen er en av fire kontinentale kvalifiserings- konkurranser til Bocuse d’Or Grand Final som arrangeres i Lyon.

Foto: Foto: Region Stavanger v/Anette Larsen Bognø, Norsk Gastronomi v/Arne Sørvig, Norges ambassadør til Frankrike Niels Engelschiøn, GL Events v/Florent Supplisson, president i Bocuse d’Or Norway Academy Sven Erik Renaa, Stavanger kommune v/Anne Woie, og Næringsforeningen i Stavanger-regionen, ressursgruppen for Mat ved Inger Lise Aarrestad Rettedal. 

Søknaden, som har nasjonal støtte, setter fokus på matnasjonen Norge, regionens mattradisjoner, tilgjengelighet, rekruttering til matfag, eksportnæringen, spesielt sjømat, samt likestilling og innovasjon. «Fokus vil være på yrkesrettede fag, Norge som matnasjon, norsk landbruk og eksportnasjonen Norge», skriver Anette Larsen Bognø i Region Stavanger i søknaden, som koordinerer prosessen for et samlet matmiljø. Et slikt mesterskap vil løfte frem kokkeyrket spesielt og gi store ringvirkninger til både Norge og vertskapsbyen. Søknaden er sendt GL Events i Lyon og en delegasjon fra Stavanger-regionen var tilstede under Bocuse d’Or i Lyon for å overvære Christian Andre Pettersen og Team Norway konkurrere for Norge og ha møter med GL Events. GL Events er oppdragsgiver, mens Bocuse d’Or IOC (International Organizing Committee) er beslutningstaker om hvilken kandidat som blir tildelt arrangementet.

Stavanger arrangerte Bocuse d’Or Europe i 2008, og ønsker i søknaden Bocuse d’Or velkommen tilbake til en moderne og mer bærekraftig utgave i 2024.

Bredt forankret matmiljø og det offentlige Norge bak søknaden

Regionen har mobilisert et sterkt og bredt matmiljø i regionen og det offentlige Norge. Ikke mindre enn fire ulike statsråder har omfavnet søknaden, og i et støttebrev uttrykker ministrene sterk støtte til Stavanger-initiativet.
«Hosting the European Bocuse d’Or in Norway in 2024 would be an occasion to highlight our national progress within gastronomy and to inspire to even stronger achievements in the years ahead. The Bocuse d’Or would also strengthen the position of food-related industries and the job opportunities they represent. We therefore strongly support this proposal and application from the Stavanger region.»

Både NHO Mat og Drikke, Opplæringskontoret for restaurant- og matfag, Innovasjon Norge, Rogaland Fylkeskommune, Stavanger kommune, Stavangers Michelinstjerne restauranter Re-Naa og Sabi Omakase støtter søknaden sammen med Gladmatfestivalen og restauranteier Karl Erik Pallesen. Næringsforeningen i Stavanger-regionen er representert ved ressursgruppen for Mat, og fra Bocuse-sirkuset er Mesterkokk og trener Gunnar Hvarnes støttespiller. Initiativtaker Sigve Skretting fra Ipaxmat har i samarbeid med Region Stavanger utarbeidet søknaden.

Norge mestvinnende nasjon i Bocuse d’or eventyret

Norske kokker har gjort seg bemerket i både VM og EM. Siden Norge for første gang deltok i Bocuse d’Or i 1987, har Norge funnet VM hele fem ganger. Med fem gull, tre sølv og tre bronse er Norge det landet som har vunnet flest medaljer sammenlagt (Frankrike har riktig nok sju gullmedaljer).

I søknaden brukes naturlig nok den sterke norske historien. De fem individuelle gullmedaljene omtales her som «sensasjonelt i en global sammenheng», og mesterkokkenes innflytelse på norsk matkultur understrekes.

Mesterkokk Geir Skeie vant Bocuse d’Or finalen i 2009 for Norge og støtter de norske søknaden. «Bocuse d’Or har betydd mye for meg. Jeg husker følelsen når flere hundre nordmenn jublet og hoiet mens Ja vi elsker ble spilt på høytaleren. Det var stort! Jeg håper Bocuse d’Or nå kommer til Norge igjen så kan vi vise frem alt det spennende Norge har å by på. Kan vi friste flere unge til å velge matfag så vil det ha enorm betydning for utviklingen av nye talenter og næringen.»

Aron Espeland deltar på kokkelandslaget i årets VM og støtter Stavanger-søknaden. Han mener at et «EM i Norge kan gi et veldig boost for matfag og et løft spesielt for kokkeyrket. Det vil gi unge forbilder å se opp til og skjønne mulighetene kokkeyrket gir

Norsk regjerende Europamester

Stavanger og Rogaland fremheves også spesifikt, og lokale bedrifter trekkes fram i søknaden, deriblant kjøtt- og pølseforretningen «A. Idsøe», eplejuicen fra «Grønvik Gard» og laks fra «Janas røkeri». I tillegg trekkes fjellformasjoner som Trollpikken, Preikestolen og Kjerag frem som attraktive steder å besøke. Regionen har som kjent også to restauranter med Michelin-stjerner, og i mange år har det vært vanlig at de norske lagene har lagt sin oppkjøring til de prestisjetunge mesterskapene nettopp hit. Disse konkurransene arrangeres annethvert år, og Christian André Pettersen er regjerende europamester etter å ha vunnet for andre gang i 2020. Årets VM-konkurranse ble nylig arrangert i Lyon hvor Norge tok bronsemedalje. Neste EM-konkurranse er lagt til ungarske Budapest i 2022.