Et annerledes år er på hell, og vi ser tilbake på dette året som svært krevende for reiselivsnæringen, men samtidig et år med samhold og omsorg for hverandre, på tvers av kommunegrenser og aktører. Det har vært, blod, svette og tårer og det er ikke over ennå, men vi ser lys i tunnelen og gjør alt vi kan for å komme oss gjennom denne krisen. Fra nå av kan det da bare gå oppover!!

Takket være ekstraordinær støtte fra Rogaland fylkeskommune, kommunene Stavanger, Sandnes og Sola, kunne Region Stavanger på vegne av næringen mobilisere igjen fra juni, og har siden jobbet på spreng på vegne av næringen på alle plan.

Reiselivsdirektør har vært svært aktiv i prosess inn mot regjeringen mht. nasjonale tiltakspakker i samarbeid med NHO- Reiseliv og Innovasjon Norge. Det har vært en krevende øvelse for alle parter, og det jobbes fortsatt intensivt med å sikre gode tiltak for å få alle deler av næringen gjennom denne tiden. Hovedmål er færrest mulig konkurser og beholde flest mulig av de ansatte i reiselivsnæringen.

Lovers av Pøbel.no. Foto: Toril Norheim

Lovers av Pøbel.no. Foto: Toril Norheim

Fra juni har vi levert følgende resultater:

Ferie/Fritid:

Region Stavanger fikk på rekordtid på plass en omfattende Norgeskampanje rett før og gjennom sommeren, i samarbeid med en rekke aktører, som Go Ahead Nordic, Widerøe, Fjord Norge, Innovasjon Norge/Visit Norway, Barnas Rogaland og Ja til Norgesferie for å nevne noen. Våre kampanjer ga en enorm oppmerksomhet og resultatet i juli ble 118.000 flere nordmenn på hotell, sammenlignet med juli i fjor. Våre kampanjer og vårt innhold på sosiale medier nådde ut til hele 25 millioner gjennom FB og Instagram  i løpet av året.

Høstkampanjer og weekendkampanjer ble kjørt i gang allerede i august mot målgruppene Barnefamilier og venner/par uten barn på weekendtur. Det har ellers vært fullt trøkk i alle kanaler med budskapene; Turist i egen region, Bruk byen din, Handle lokalt, Kjøp gavekort til dine ansatte, Det er trygt å gå ut å spise-serveringsnæringen trenger deg og hver krone betyr en forskjell, en kan ha møter og DET ER TRYGT! Vi ser at det virker og vi vil fortsette dette fokus også inn i neste år.

Vi har sikret god synlighet i Fjord Norge og Innovasjon Norge/Visit Norway sine kampanjer og digitale flater gjennom hele sommerhalvåret og i høst.

Selv om grensene har vært stengt har det vært høy aktivitet med digitale møter og møteplasser. Vi har gjennomført 91 digitale møter med nasjonale og internasjonale Turoperatører fordelt på følgende markeder; Norge, Spania, Russland, Italia, Tyskland, Nederland, Belgia samt presentasjoner for 150 deltagere i India.

Tross tidene har vi hatt visningsturer for presse og nasjonale turoperatører. Norsk Ukeblad, Daily Mail med Escape Magazine, Terra Nova, Fjord Line for å nevne noen få. Selv om en ikke kan reise over grensene så har verden vist stor interesse for Rogaland, og vi har fått en rekke artikler i nasjonal og internasjonal presse, som igjen skaper reiselyst til tiden etter Covid-19.

Sammen med næringen hatt vi gjennom dette året jobbet mye med produktutvikling og utviklet en rekke nye rundturer/opplevelsespakker, til stor glede for turoperatører i inn og utland. Dette er særdeles viktig sett i et bærekraftperspektiv og vårt mål om å beholde gjestene her lengre. En viktig investering for fremtiden! Eksempler på dette er; Matturen – en rundreise i Rogaland på de Historiske hotell, 7 dagers opphold på et sted med ½ og heldagsturer, Hub riding – 9 turer for motorsyklister i regionen og i samarbeid med Avinor og Greater Stavanger – 14 temabaserte turer over flere dager i regionen, for å nevne noen få.

 

MICE (Meetings, Incentives, Congress and Exhibitions):

Mice-teamet har jobbet aktivt gjennom hele året, og det er fantastisk å kunne bekrefte at vi har en rekke kongresser og konferanser «på bok» for kommende år. Allerede fra høsten 2021, ser man positive svingninger i kongressmarkedet, og 2022 blir et svært godt år for Stavanger-regionen i dette segmentet. Store internasjonale kongresser/messer kommer på løpende bånd gjennom hele året. Mai og juni er allerede fullbooket på Stavanger Forum for 2022, og vi har et stort antall internasjonale prosjekter i arbeid!

Det har vært tett dialog med våre internasjonale nettverk som Energy Cities Alliance og øvrige Associations, og hele verden opplever en krevende tid i dette segmentet. Heldigvis har vi fått flyttet de 4 store internasjonale kongressene som skulle vært 1. halvår 2021 til 2022 og 2023, noe vi er meget glade for. Øvrige prosjekter har leadtime på 3-7 år, så her jobbes det som normalt uten påvirkning av pandemien.

Stavanger-regionen har et variert næringsliv, og derfor vil vår møteindustri raskt komme seg igjen når korona-situasjonen er under kontroll. Vi har mange sterke aktører lokalisert her, noen av de beste i Norge, og vi er sikre på at Stavanger vil forbli en populær messe- og kongressby for nasjonale og internasjonale arrangementer.

 

Arrangementsturisme (Kultur- og idrettsarrangementer):

Av de faste årlige arrangementer har i underkant av halvparten gjennomført i Covid-19 tilpasset variant, men det er tøffe tider med begrenset antall publikum og et strengt smittevernsregime.

Arrangementsturisme-teamet har gjennom året hatt et meget høyt aktivitetsnivå og solgt inn hele 14 kultur- og idrettsarrangement for de kommende år. Vi har i tillegg en rekke nye prosjekter i arbeid for årene 2021-23 og har deltatt digitalt på SportAccord, Global Esports Executive Summit og Host City. Dette har vært viktig for å holde oss oppdatert på hva som skjer globalt, og hvilke trender man ser for seg etter den globale pandemien.

Vår posisjon som The Event Capital in Norway opprettholdes, og med de prosjekter vi nå har i arbeid ser det meget bra ut for årene som kommer!

 

Optimistisk for fremtiden!

Med dette som bakgrunn ser vi frem til et spennende år 2021 med optimisme og stor tro på bedre tider. Vi vil ta fatt på året med full kraft, og sammen med næringen og det offentlige må vi tillate oss å tenke stort og virkelig satse sammen for å nå våre felles ambisiøse mål inn mot 2025-2030! Vi har ingen planer om å justere våre ambisiøse mål, men bygge videre på det grunnlaget vi sammen har lagt og klatre videre oppover med mål om å bli en bærekraftig helårsdestinasjon! Det kreves full kraft i alle 3 segmenter, Ferie/Fritid, Kongresser/Messer og Kultur- og idrettsarrangementer.

Men før det så håper vi hver og en av dere får en fredfull og god jul med deres nære og kjære, og vi gleder oss stort til å sammen klatre mot nye høyder i årene som kommer!

Ønsker dere alle ei strålende Jul og alt godt for det nye året.

Julehilsen fra Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.