Nuart Street Art lanserer to store gatekunstverk i Stavanger! Steder: Stavanger jernbanestasjon og Stavanger internasjonale lufthavn, Sola.

Nuart er en ideell organisasjon som drives av en liten gruppe idealistiske frivillige og kunstprofesjonelle. Nuart fortsetter arbeidet med å gjøre Stavanger til en mer interessant, levende og internasjonal by og lanserer dermed nå to nye veggmalerier med de to kunstnerne Millo og team fra Italia og Hera fra Tyskland.

Trains Planes & Automobiles. Millo for Nuart på Stavanger lufthavn, Sola. Photo: Brian Tallman Photography @bktallman

Nuartprosjektet: “Planes, Trains and Automobiles”

Prosjektet er en videreføring av «Planes, Trains & Automobiles», som Nuart sakte har utvidet gjennom årene. Dette er et konsept som går ut på å plassere kunst på sterkt trafikkerte ankomst- og avgangssteder til en by. Slike “ikke-steder” blir vanligvis neglisjert som destinasjoner i seg selv, men de har et enormt antall besøkende. Drosjeholdeplasser, flyplasser, togstasjoner, busstasjoner osv. Dette er steder som gir deg et «førsteinntrykk» og et «sisteinntrykk» av en destinasjon.

Martyn Reed, grunnlegger og direktør for Nuart, forklarer hvordan ideen oppsto:

«Den ble født på min første tur til London fra Leeds tidlig på 80-tallet. Jeg ankom en nedslitt busstasjon som stinket av avføring, ødelagte lys og fattigdom. Alle drømmene mine om «London» ble ødelagt på fem minutter. Dette festet seg i meg, og det er først i det siste at byene har innsett at disse områdene kan være viktige reisemål i seg selv.

Når du kombinerer dette med uttalelsen fra Banksy, som også er en inspirasjon: «Hvis du virkelig vil at folk skal se arbeidene dine, hvis du har noe å si, er det siste stedet du bør plassere arbeidene dine i et galleri, for ingen går til dem». Med dette i tankene…» 

Trains Planes & Automobiles. Hera for Nuart på togstasjonen. Photo: Brian Tallman Photography @bktallman

Stavanger jernbanestasjon og internasjonale flyplass

Nuart har to steder hvor de har produsert kunstverk mellom 6. november og 16. november.

Langs perrong 1 på Stavanger jernbanestasjon, et 100 meter langt veggmaleri av Hera fra de internasjonale gatekunststjernene Herakut (DE) i samarbeid med Bane Nor. Plattform 1 vil bli sett av 2,3 millioner mennesker i året.

Det andre verket er i ankomst- og avgangshallen på Stavanger lufthavn, Sola. En 40 x 10 meter stor vegg som strekker seg over hele ankomsthallen og er synlig fra «skybroen» når du passerer sikkerhetskontrollen. Ankomst- og avgangsområdet vil bli sett av 3,6 millioner mennesker i året. Det må kunne sies å være litt mer enn et gjennomsnittlig galleripublikum.

Trains Planes & Automobiles. Millo for Nuart på Stavanger lufthavn, Sola. Photo: Brian Tallman Photography @bktallman

Gunhild Vevik, kommunikasjonssjef i Region Stavanger synes at prosjektet virker spennende:

“Gatekunsten er med og fornyer og skaper nye attraksjoner i byen vår, noe som gir oss mer oppmerksomhet og synlighet som reisemål.” 

Anna Bang, Eiendomssjef i Bane Nor Eiendom: 

«Det er utrolig gøy å få utsmykke Stavanger S med et kunstverk fra Hera! Vi håper kunstverket vil vekke nysgjerrighet og engasjement for våre besøkende på stasjonen».

Trains, planes & Automobiles – Hera for Nuart på Stavanger jernbanestasjon, et av de nye veggmaleriene som nettopp er lansert! Foto: Brian Tallman Photograpy for Nuart @bktallman

Partnere:

  • Avinor
  • Radisson Blu Atlantic Hotel, Stavanger
  • Scandic Airport Hotel
  • Stavanger kommune
  • Rogaland fylkeskommune
  • BaneNor
  • H&M Malerservice
  • Ramirent
  • Montana

Togstasjonsproduksjonen 

I partnerskap med Bane Nor @banenor

ARTIST: HERA @hera_herakut 

Artist Bio:

HERA (Jasmin Siddiqui, *1981) er en Frankfurt-født tysk-pakistansk maler med kunstneriske røtter i graffiti- og gatekunstsjangeren. Siden 2001 har hun reist verden rundt og malt store veggmalerier, alene eller som del av duoen HERAKUT. De største utendørsverkene er plassert i Sao Paulo, Miami, Moskva, Reykjavik, Melbourne, Berlin, Kampala og Washington DC. I tillegg til veggmaleriene har kunstverkene hennes blitt vist på museumsutstillinger som Rogaland Kunstmuseum i Stavanger i 2007, Pera Museum i Istanbul i 2015, Urban Nations Museum i Berlin i 2018 og STRAAT Museum i Amsterdam i 2022.

I desember 2022 var Hera en del av «Artists for Human Rights», den aller første gatekunstutstillingen i Europaparlamentet i Brussel. I 2023 arbeidet hun for det FN-finansierte prosjektet «Streetart for Mankind» med å skape #GenerationEqualityMurals. Dette er i tråd med Heras kontinuerlige innsats for å bruke gatekunst til humanitære formål. Tidligere har hun samarbeidet med ulike humanitære hjelpeorganisasjoner som Unicef, Det globale fondet, Redd Barna og Viva Con Agua m.fl. om kunstprogrammer og workshops med fokus på barn og underprivilegert ungdom.

Heras arbeider har blitt omtalt i en rekke bøker, blant annet «Graffiti Woman» (2006), «Mural Art» (2008), «Beyond the Street» (2010), «Graffiti Alphabets» (2011), «Mural Masters» (2018), «Alter Ego» (2019), «Street Art Guide Berlin» (2020) og «Streetart is Female» (2022), i tillegg til hennes egne bøker: «Herakut – The Perfect Merge» (2008) og «After The Laughter – The 2nd book of Herakut» (2012).

_______________________________________________________________________________________

Flyplassproduksjonen

I partnerskap med Avinor, Stavanger Airport, Sola @avinor_offical & @svgairport

ARTIST: Millo @_millo_

Artist Bio:

Den italienske kunstneren Francesco Camillo Giorgino, kjent som Millo, maler store veggmalerier med vennlige lokale som utforsker sine urbane omgivelser. Han bruker enkle svart-hvite streker med innslag av farger når det er nødvendig, og innlemmer ofte elementer fra arkitekturen i sine fleretasjes malerier.» C. Jobson, Colossal. I løpet av det siste tiåret har Millo fokusert på produksjon av store veggmalerier som har ført ham til å male over hele verden. Han har deltatt i flere gatekunstfestivaler, ikke-statlige arrangementer og internasjonale sosiale prosjekter over hele verden.

Millos veggmalerier er nå synlige i Kina, India, Australia, New Zealand, Canada, Thailand, Palestina, Jordan, Storbritannia, Kypros, Georgia, Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Russland, Hviterussland, Argentina, Chile, Bolivia, Brasil, Mexico, Fransk Polynesia, Marokko, USA og i alle europeiske land. I tillegg til en produksjon på over 150 veggmalerier spredt over alle kontinenter, har lerretskunstverkene hans blitt stilt ut i London, Paris, Roma, Milano, Chicago, Los Angeles, Miami, Seoul, Dubai og Rio de Janeiro. Kunstverkene hans er også en del av to permanente museumssamlinger: Urban Nation Museum for samtidskunst i Berlin i Tyskland og Straat Museum for gatekunst og graffiti i Amsterdam i Nederland.

Kontakter:

Trains Planes & Automobiles

Alle prosjekter – Produsert med og i regi av Nuart Festival @nuartfestival

Alle bilder – Brian Tallman @bktallman