Høsten forbindes ofte med mørke og kalde førjulstider. Slik har det ikke vært på Siddis Center i år.

Med 3-sjørs løpet, NM i Taekwondo, Humorgalla, Schizofrenidagene, Stavanger Oilers kamper, Håndball-VM og Veteran-NM, OTD (Offshore Technology Days), konserter osv. har det vært mye liv og røre på området denne høsten.

3-sjøers løpet arrangert av GTI Friidrettsklubb

Aktiviteten på Siddis Center betyr glede, mestring, kunnskapsdeling, eksponering, og økt arrangør kompetanse. Det gir positive tall for reiselivet med gode synergier på tvers av Region Stavanger, aktørene på området og ikke minst besøkende. Høsten har vist hvor viktig det er å utnytte området for det potensialet som finnes her, og videreutvikling av satsingen på større arrangementer og kongresser.

Håndball-VM i DnB Arena arrangert av Norges Håndballforbund, Region Sørvest og IHF m.fl.

Håndball-VM i DnB Arena

Høstens høydepunkt var for mange Håndball-VM for kvinner som gikk av stabelen fra slutten av november. Mesterskapet ble arrangert i Norge, Sverige og Danmark. Innledende runder (2 grupper) fant sted i Stavanger før det bar videre til Trondheim, Frederikshavn, Herning, Helsingborg og Gøteborg.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson skrøt av Stavanger som arrangør-by til Stavanger Aftenblad og ga byen en karakter mellom 9 og 10 på en skala fra 1–10.

– Det har vært fantastisk bra. Hallen, fasilitetene og publikum topper det hele.
Det er skikkelig, skikkelig bra, sa han til Stavanger Aftenblad.

Det er veldig gøy at vi har så mange ildsjeler i regionen som tar på seg arbeidet med å organisere fantastiske arrangementer som Håndball-VM. I tillegg til tusenvis av tilreisende og verdiskapning for næringslivet, så skaper dette uvurderlig sosiale synergier til stor glede for lokalsamfunnet.

ANETTE LARSEN BOGNØ, ARRANGEMENTSANSVALRIG REGION STAVANGER

Tydelig effekt for hotellene

Region Stavanger jobber aktivt for å skape mer etterspørsel til reiselivet på tvers av flere segmenter. Kongresser og arrangementer er de mest målbare segmentene som jobbes med. Det er også her synergier og langtidseffekter på lokalsamfunnet påvirkes betraktelig.

Graf 1. Antall solgte hotellrom i perioden 16 okt. – 3 des.

Graf 1 viser antall solgte rom i en periode på ca. halvannen måned. Statistikken viser et tydelig mønster over arrangementer som påvirker hotellbelegget i regionen. Midtukene er stabilt høy grunnet forretningsreisende. Såkalte skulderdager som helg og før/etter helg er viktig for reiselivet å løfte, og da er arrangementer essensielt.

De 2 helgene i midten av november (10-12 og 17-19) var det lavest belegg på hotellene, noe som samsvarer med at det ikke var mye arrangementer med tilreisende som fant sted i regionen.

Spesielt hotellene kan se tydelige resultater av satsingen gjennom sine tall. Stavanger Forum hotell ruster nå opp til å kunne ta i mot flere gjester gjennom sin renovering som ferdigstilles vinteren 2024.

Med et helt nyrenovert hotell, der mange av våre rom er flersengsrom, er vi godt rustet til å ta imot konferansegjester, idrettsgrupper og familier, men også den individuelle gjest som setter pris på en god start på dagen med frokost til byens aller beste utsikt

LARS STRØM, DIREKTØR THON PARTNER – STAVANGER FORUM HOTELL

Benchmarking Alliance

Region Stavanger har som de fleste hotellene i regionen et godt samarbeid med Benchmarking Alliance som leverer omfattende datakunnskap og statistikk fra hotellene i Norden. Ved å bruke BA vises svakheter og styrker for hotellnæringen og gir mulighet for å sammenligne næringen med andre byer.

Et viktig grep Region Stavanger har gjort er å benytte kalenderen for å registrere fremtidige arrangementer. Dette har 2 viktige formål:

  1. Oversikt over kommende betydelige arrangement for å kunne bistå i planlegging og påvirkning på valg av dato for nye arrangementer sammen med arrangør. På denne måten påvirker Region Stavanger etter beste evne hvor og når nye arrangementer bør organiseres for å unngå å komme i konflikt med andre samtidig som å skape en mer stabilt høyere pågang for reiselivet.
  2. Som eksempelet i graf 1 blir arrangementene Region Stavanger registrerer målt opp mot viktige tall som beleggsprosent, antall solgte rom, RevPAR (revenue per available room), gjennomsnittspriser osv. Dette gir god innsikt ift. konkretisering av behov for utvikling.

Region Stavanger har tatt viktige grep for innsamling av data i reiselivet og utnytter kalenderfunksjonen bra til å måle arrangementer/kongresser opp mot hotell statistikk. Dette er nyttig verktøy som vi opplever økt interesse for internasjonalt og hvor Region Stavanger tar føringen.

Per-Anders Pettersson, CO-FOUNDER BENCHMARKING ALLIANCE

Stort utviklingspotensial

Siddis Center har periodevis høy aktivitet, og det hele topper seg annethvert år når ONS arrangeres på sensommeren. Det er likevel ikke brukt i den grad det kan, og flere aktører jobber for mer aktivitet på området. Region Stavanger sitt mandat er blant annet salg og markedsføring av Siddis Center mot arrangementer og kongresser som generer tilreisende. Det er da ofte klubber, foreninger og forbund det jobbes med, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Region Stavanger står ofte på messer og deltar på ulike konferanser i utlandet for å profilere området. I 2023 har prosjektleder for Siddis Center deltatt på:

  • IMEX Messe, Frankfurt
  • ICCA Nordic Association Forum, Tampere
  • MEI Host & Federations Summit, Lausanne
  • ICCA Global Association Forum , Torshavn
  • International Sports Convention, London
  • Host City Conference, Glasgow
Fra IMEX Messe Frankfurt i slutten av mai i år.

Et par hundre møter med relevante beslutningstakere er gjennomført i løpet av året, og Siddis Center er blitt en nytt navn og attraktiv potensiell lokasjon for flere arrangører i fremtiden. Utover området på Tjensvoll er det naturligvis viktig å selge ideen om Norge og regionen, og vi ser at kunder setter pris på breddekunnskapen som tilbys fra Region Stavanger som Visitor & Convention Bureau.

Fra ONS 2022 som returnerer til Tjensvoll i august 2024. Foto av Jan Inge Haga

Region Stavanger har i flere år jobbet for salg og markedsføring av blant annet konferanser til hele regionen, inkludert for medlemmene på Tjensvoll området. Det er derimot kun fra 2021 at salg av Siddis Center har vært et eget prosjekt med finansiering fra Stavanger kommune. Dette er et treårig prosjekt som Region Stavanger ønsker blir fast og forsterket. Skal Siddis Center utvikle seg til å være et område med stabilt høy aktivitet for internasjonale arrangement og kongresser, så krever det investering med et langsiktig perspektiv og videre satsing med et forankret ønske om å videreutvikle Stavanger-regionen som en ettertraktet kongress destinasjon for vertskap av prestisjetunge arrangementer.