I oktober deltok Region Stavanger, Edge of Norway™ på det årlige salgsarrangementet i regi av Visit Norway Spania, denne gangen med workshops i Bilbao, Barcelona & Madrid.

Spania – et viktig marked for Norge

Arrangementet begynte mandagskveld i Bilbao med en oppdatering om det spanske markedet. Spania er et av landene i Europa med raskest vekst og store investeringer i grønn omstilling og digitalisering. Befolkningen er høyt utdannet og det finnes en stor middelklasse som reiser – noe som prioriteres til tross for økonomisk usikkerhet. Etter pandemien er innenlandsreiser fortsatt mye mer relevante enn utenlandsreiser, men disse øker raskt, spesielt i Europa. I 2022 brukte spanjolene mer enn 15 milliarder € på utenlandsreiser, derav 116 millioner € i Norge. Utgående turisme ligger fortsatt 4 % bak 2019, men forbruket økte med 16,7 %. Trenden går mot å søke eksklusive opplevelser og opplevelsesdestinasjoner, kultur-, natur- og bærekraftig turisme øker. Destinasjoner som oppfattes som bærekraftige, vil kunne bli mer kjent, men folk er blitt mer bevisste på reell bærekraft enn på grønnvasking. Klimaendringene bidrar til at folk velger kjøligere reisemål – noe som Norge uten tvil leverer på.

Eugenia Fierros, Head of Leisure B2B Spain/VisitNorway presenterer de nye trendene i det spanske markedet for de norske deltakerne.

Both buyers and suppliers need to meet personally at least once a year, in order to find or promote new products, new business opportunities and keep the increasing trend of tourism between Spain and Norway. We thank all our partners and visitors for attending and making these three days a great opportunity for fostering connections and future collaborations.

Eugenia fierros, head of Leisure B2B Spain/VisitNorway

Workshops i Bilbao, Barcelona & Madrid

I løpet av de tre workshopdagene fikk de 19 representanter for norsk reiseliv anledning til å treffe over 100 spanske turoperatører og reisebyråer for å utveksle kunnskap og fremme interessen for norske reisemål. Salgssjef for ferie- og fritidssegmentet i Region Stavanger, Liv Kristina Jehl, fikk gjennomført en-til-en-møter med 38 agenter fra 34 bedrifter. Møtene la ikke bare til rette for kunnskapsdeling, men fungerte også som en plattform for å markedsføre og selge våre mangfoldige og bærekraftige reisemål til det spanske markedet. Etter møtene var det god anledning til å mingle med aktørene, før salgsturen gikk videre til neste by.

Salgssjef Liv Kristina Jehl i møte med Lourdes Alemany og Celia Rabionet fra Viatges Alemany i Barcelona.

Stavanger-regionen – mer enn «el pulpitó»

Regionens hovedattraksjon Preikestolen er et godt kjent produkt blant spanjolene, og mange turoperatører har enten vandreturen eller Lysefjordcruise i programmet – men har gjerne bare en dag med dette i vår region. I møtene ble det dermed viktig å poengtere at det finnes en rekke andre spennende aktivitetsmuligheter i vår region, og at det kan være lurt å ha flere dager til rådighet – slik at turistene slipper å gå tur til Preikestolen under tidspress og i dårlig vær. Regnværsdager kan med fordel tilbringes med kulturelle aktiviteter som museumsbesøk – noe flere agenter var spesielt interessert å høre mer om. Én av turoperatørene begynte faktisk møtet vårt med å si at de var i gang med å øke oppholdet i Stavanger fra én til to dager.

Etter å ha sendt oppfølgingsmailer til agentene tok det bare en arbeidsdag til den første allerede hadde lastet ned bilder fra vår bildebank. Dette viser at det lønner seg å være til stede ute i markedene, der vi kan påvirke de enkelte turoperatørene i valg av reiseruter og aktiviteter.»

Liv Kristina Jehl, salgssjef ferie & Fritid