Norsk delegasjon på signeringstur til Caorle, Italia.

KFUM Stavanger Volleyball, Norges Volleyballforbund (NVBF) og Region Stavanger dro sørover i anledning EM i Sittevolleyball for blant annet å signere avtalen mellom Para Volley Europe (PVE), KFUM og NVBF som bekrefter EM til Stavanger i 2025.

Det ble en annerledes start på årets høstferie for delegasjonen som dro til Italia, men med en signert kontrakt i bagasjen hjemover kan volleyball-Norge se frem mot en spennende planleggingstid til mesterskapet på hjemmebane.

Norsk delegasjon på plass i Caorle. Fra venstre: David Cox (NVBF), Guro Røen (NVBF), Øyvind Lie (NVBF), Hannah Sofie Perrens (KFUM Stavanger), Erling Trondsen (KFUM Stavanger), Morten Andreassen (Region Stavanger), Oddbjørn Kvammen (NVBF og KFUM Stavanger).

Sittevolleyball i Norge

Sittevolleyball er en av verdens største paraidretter og en av 28 paralympiske leker. Norge deltok med landslag for første gang i paralympiske leker 1980, og i Atlanta 1996 ble det norsk sølvmedalje. I 2000 greide ikke det norske landslaget å kvalifisere seg og mistet etter hvert landslaget. De siste årene har det derimot vært en stor økning i antall aktive spillere, blant annet med hjelp av KFUM Stavanger Volleyball som startet med sittevolleyball i 2014.

Nå er målet å etablere nytt offisielt landslag til mesterskapet i 2025 som kan hevde seg i toppen og ta tilbake en sterk posisjon i idretten. Prosessen rundt søknaden har vært positiv og økt fokuset på sittevolleyball som en idrettsgren innen para-idrett, blant annet av NRK i sitt nyhetsinnslag fra tidligere i år.

Søknaden er støttet av Kulturdepartementet, Rogaland Fylkeskommune og Stavanger kommune, samt bistått i søknads utformingen av Region Stavanger

KFUM Stavanger Volleyball

Klubben ble stiftet i 1963 og har de siste 34 årene arrangert Vestcup, som er Norges største innendørs volleyballturnering. Sittevolleyball startet i KFUM i 2014 og de har allerede arrangert flere turneringer, blant annet International Sit Cup siden 2019 som returnerer til femårsjubileum i 2024. Nå som de skal arrangere EM i 2025, er det med bred erfaring og kompetanse til å gjennomføre et godt mesterskap.

Fra International Sit Cup i Stavanger Idrettshall, 2023

KFUM Stavanger Volleyball har som mål å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne høyere livskvalitet, bedre helse, mestringsfølelse, og mer sosial kontakt.

Erling Trondsen, KFUM stavanger volleyball

KFUM Stavanger Volleyball har som mål å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne høyere livskvalitet, bedre helse, mulighet for å nå sine mål, og mer sosial kontakt. Utøvere får oppleve mestring på idrettsarenaen, og muligheter for mestring skapes også utenfor idretten. Fokus er på økt inkludering og deltakelse i para volley, og at flere med nedsatt funksjonsevne deltar jevnlig på aktiviteter sammen. Erling Trondsen er en av hovedpersonene bak sittevolleylaget i Stavanger og har selv vunnet hele 20 medaljer i paralympiske leker i svømming, hvorav 13 gull.

Deler av lokale søknads komite: Fra venstre Arve Abrahamsen, Oddbjørn Kvammen, Erling Trondsen og Frode Dyrdal.

Stavanger 2025

EM i Stavanger vil ta sted 19 – 25 mai 2025, altså jubileumsåret til Stavanger kommune. «KFUM Stavanger Volleyball og Norges Volleyballforbund gjør en imponerende jobb med inkludering av mennesker i sosial og fysisk aktivitet. Ved å arrangere EM i sittevolleyball i Stavanger vil engasjementet rundt inkludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne i idretten forsterkes», skryter ordfører Kari Nessa Nordtun.

Det lokale volleyballmiljøet gjør en imponerende innsats for inkludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne i idretten, noe som er til stor inspirasjon for andre idrettsmiljøer.

Kari nessa nordtun, ordfører stavanger kommune

«EM vil inspirere flere til å bli med, og ikke minst gi andre klubber og idretter mulighet for å ta lærdom og etablere/videreutvikle lignende tilbud», fortsetter hun.

Erfaringer fra EM i Italia

Hensikten med å være tilstede i Italia utover å signere kontrakten var også for å promotere arrangementet slik at flest mulig fra Para Volley Europe og utøvere med familie og venner tar turen til Stavanger i 2025.

Para Volley Europe, Norges Volleyballforbund og KFUM Stavanger Volleyball og Region Stavanger i Caorle.

Den norske delegasjonen møtte representanter fra Para Volley Europe hvor kontrakt ble signert av KFUM, PVE og NVBF. Utover signering og møte med PVE deltok delegasjonen blant annet på PVE strategimøte og generalforsamling hvor Norges Volleyballforbund stolt kunne presentere EM 2025.

This will be the biggest development project for Para Volley Europe in the next two years. We look forward to work with the Norwegian Volleyball Federation and KFUM Stavanger to create a fantastic event in Stavanger 2025

Branko Miharko, President Para Volley Europe

Etter generalforsamling dro deler av delegasjonen hjemover mens noen ble værende for åpningsseremoni, promotering, kompetanseheving og starten av mesterskapet.

Hannah Sofie Perrens (turneringsleder EM 2025 fra KFUM Stavanger), Branko Mihorko (PVE President) og Guro Røen (Generalsekretær, NVBF)

Norges Volleyballforbund

Norge har et godt internasjonalt omdømme innenfor volleyball generelt, med blant annet regjerende OL-mestere i strandvolleyball, Anders Mol og Christian Sørum. Norges Volleyballforbund tilrettelegger for toppidretts utøverne, men har også sterkt fokus på breddeidrett og utvikling for barn og unge. NVBF har vært essensiell i arbeidet med å få EM til Norge og Stavanger, og para idretten er en av 4 strategiske satsingsområder for forbundet. NVBF ønsker at volleyball skal være en idrett for alle, med like muligheter for å delta og konkurrere.

Det er veldig gøy og spennende at vi har fått para-EM til Norge! Med oss har vi den dyktige og erfarne gjengen fra KFUM Stavanger, og sammen tar vi et enda større ansvar for å skape idretts- og volleyballglede for alle.

Guro Røen, Generalsekretær Norges Volleyballforbund

«Som ny generalsekretær har jeg allerede forstått at det i Stavanger er et stort engasjement for volleyballen, arrangement og ikke minst for paravolleyen, så her er jeg trygg på at vi nok en gang får en god dose av Stavangermagien som volleyfamilien er så kjent med», sier Guro Røen i Norges Volleyballforbund.

Gode synergier – Idrett, reiseliv og sosial inkludering.

Region Stavanger har som mandat å tiltrekke seg flere besøkende til regionen på tvers av ulike segmenter, og har bistått miljøet i søknadsprosessen. «Sports arrangementer er et viktig segment som ofte skaper positive ringvirkninger, og EM i Sittevolleyball er et godt eksempel på dette. Det er bra for reiselivet, idretten og sosial inkludering. Mesterskapet demonstrerer hvordan arrangementer kan bidra til å sette søkelyset på viktige tema som sosial inkludering i idretten», uttaler Anette Larsen i Region Stavanger.

EM i 2025 er positivt for både reiselivet, lokal idrett og sosial inkludering, og det er enda et bevis på et variert lokalt engasjement og arrangør kompetanse i vår region.

Anette Larsen Bognø, Director of events, Region Stavanger

PVE 2025 EUROPEAN SITTING VOLLEYBALL CHAMPIONSHIP MEN & WOMEN

Når: 19 -25 Mai 2025

Hvor: Stavanger Idrettshall, Siddis Center

Arrangør: KFUM Stavanger Volleyball, Norges Volleyballforbund og Para Volley Europe

Norges Volleyballforbund vil bruke mesterskapet i 2025 for å oppnå flere av sine mål ved å;

  1. Forankre satsning på paravolleyball i handlingsplanen i fremtidige perioder
  2. Stimulere til oppstart av paravolleyball i NVBFs medlemsklubber
  3. Etablere para robuste miljøer i regionalt/geografiske soner og innen 2025 ha etablerte landslag for kvinner og menn

Pressemelding fra Norges Volleyballforbund:

Pressemelding fra Para Volley Europe:

https://ec2023.paravolley.eu/news/70?fbclid=IwAR3vOLmYqZ6ER-uRlXSCZuKLCj1X1EP7M1n7cpKAqRkErqJSwNC8q5J5Xag