Kvitsøy gikk i 2021 inn som ny medlemskommune i Region Stavanger. Dette er et tydelig signal på at Kvitsøy ser turisme som en næring å satse på for fremtiden.

Ydstebøhavn. Foto: Kvitsøy kommune

Nærhet til naturen
Du kommer deg til Kvitsøy enten med bilferjen fra Mekjarvik eller med hurtigbåten fra Stavanger. Kun en kort ferjetur unna så er du i rolige og harmoniske omgivelser på den lille øya. Øylivet kan være flott både sommer og vinter. Sommerstid er Kvitsøy et naturlig båtstopp for fritidsbåtturister, og bading, padling, turgåing og fiske er typiske sommeraktiviteter som står på menyen. Atmosfæren der ute i havgapet vil garantert gi deg en følelse av ro og nærhet til naturen. Akkurat det ferie handler om med andre ord.

Selve Kvitsøy består av flere øyer og små holmer og skjær, men kommunen er faktisk den minste kommunen i Norge i areal. Like over 500 kvitsøybuer bor i kommunen. Flesteparten av disse bor på Ydstebøhavn, det idylliske tettstedet med gjestehavn, museum og butikk.

Viktig satsning fra Kvitsøy
Reiselivsdirektør, Elisabeth Saupstad i Region Stavanger er svært positiv til at Kvitsøy kommune er blitt medlem i Region Stavanger:

– Vi ser virkelig frem til å være med og sette Kvitsøy på kartet, og vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven. Kvitsøy er uten tvil en perle som gir merverdi til Region Stavangers portefølje. Den følelsen du får når du går av ferja på Kvitsøy, den er helt unik. Stikkord som rå natur kombinert med kulturhistorie i et idyllisk øysamfunn er noe av det du garantert står igjen med etter et besøk til øya. Vi gleder oss til fortsettelsen og reiselivsutviklingen som er planlagt i kommunen.

Ordfører i Kvitsøy kommune, Stian Giil Bjørsvik har store forventninger:

– Medlemskapet i Region Stavanger er med på å styrke reiselivssatsingen i kommunen. Vi har allerede fått et svært godt inntrykk av selskapet, og har store forventninger til samarbeidet. Det skjer mye spennende på Kvitsøy for tiden, med nyetableringer innen mat, overnatting og opplevelser, og vi gleder oss til å ta mot flere besøkende fremover, enten de vil være tett på den vakre naturen eller ønsker å utforske alt det andre Kvitsøy har å by på innen f. eks. kulturhistorie, matopplevelser og fellesskap med lokalbefolkningen.

Kulturhistorie på Kvitsøy
Utforsk gjerne Kvitsøy til fots eller med sykkel, avstandene er ikke så lange. Flere kulturhistoriske attraksjoner kan du få med deg på turen. Besøk for eksempel Kvitsøy hummermuseum, som blant annet forteller historien om hummerfisket, lenge en viktig næring for kommunen. Kvitsøy fyr og Kvitsøy kirke er også steder som bør besøkes. Spennende er det også med ruinene av den gamle kirken St. Clemens som man aner konturene av i landskapet. Steinkorset ved Leiasundet er like ved, og er Kvitsøys mest kjente fortidsminne. Det var tidligere vanlig praksis å plassere steinkors like ved kirkebygget.

Les mer om ting å gjøre på Kvitsøy her.

Steinkorset rager høyt over Leiasundet. Foto: Kvitsøy kommune.

 

Kvitsøy fyr. Foto: Kvitsøy kommune