Ironman lanserer i dag at Ironman 70.3 kommer tilbake til Norge i 2022. Stavanger Triathlonklubb har over lengre tid jobbet sammen med Region Stavanger og Sandnes kommune for å få arrangementet tilbake til Norge, og kan i dag gledelig bekreftet nyheten om at Ironman 70.3 legges til Sandnes til et spent triatlon-miljø.

Foto: Ironman.com

Ironman 70.3 Sandnes blir da det eneste Ironman i Norge. President i Norges Triatlonforbund, Anette Brurås, er glad for nyheten. «Ironman 70.3 Sandnes er et veldig positivt tilskudd og blir gjerne det største triatlon arrangementet i Norge i 2022. Et internasjonalt triatlon-arrangement har vært savnet i Norge de siste par årene. I etterkant av pandemi og nedstengning av breddeidrett er dette en fantastisk mulighet for triatlon som innbyr til mestring og begeistring i både treningsfelleskap og konkurranser.» 

«Vi er stolte over å bli vertsby for et så stort arrangement. Sandnes er en by med et allsidig idrettsmiljø, både når det gjelder topp- og breddeidrett. Byen har lang erfaring som arrangør for større arrangementer i ulike idrettsgrener. Kommunen bidrar til arrangementet både for at det skal bli en folkefest, men også for å skape aktivitet for byens næringsliv. Vi vil gjøre alt for at Ironman 70.3 blir en minnerik opplevelse både for utøverne, lagledere og publikum» sier Stanley Wirak, ordfører i Sandnes.

Stavanger Triathlonklubb har over en lengre periode nå mottatt en rekke henvendelser siden dialogen startet, og utøvere har ventet i spenning på mer detaljer. «Det har vært et stort ønske om å få Ironman til regionen her, og Sandnes er den optimale lokasjon for arrangementet», bekrefter Race Director Bjarte Eikås. «Vi er oppglødd over å endelig kunne få Ironman tilbake til Norge etter flere års fravær. Sandnes har lange tradisjoner som vertsby for store sportsarrangement og vi er stolte over å endelig kunne tilføye et triathlon arrangement i verdensklasse som Ironman 70.3 til byens portefølje. Løpet vil kunne bringe utøverne tett på det unike fjell-og fjordlandskapet langs sørvestkysten av Norge, kombinert med en flat og rask løype som utøverne vil elske

Ironman legger fokus på det norske landskapet i sin kommunikasjon. Et løp langs norske fjorder, svøm i en norsk fjord, sykle langs Nordsjø landskapet og løp i sjarmerende Sandnes, er blant de elementene som vektlegges. Et kompakt løp med alle fasiliteter i gangavstand trekkes også frem.

Region Stavanger er destinasjonsselskapet for Stavanger-regionen og har bistått prosessen underveis. «Vi gleder oss til å løfte frem et så verdenskjent brand som Ironman for Sandnes», uttaler Anette Larsen Bognø, leder for arrangementssatsingen. «Det er helt klart at dette vil skape både tilreisende og aktivitet for Sandnes og regionen. Det har vært stor vilje for å få dette til og et flertall i Sandnes kommune stilte seg bak initiativet. Det er utrolig viktig i slike prosesser. Nå gjelder det å bruke anledningen til å vise fram alle de muligheter regionen har å by på, slik at utøverne og medreisende rundt får et kjekkest mulig opphold. Det vil bli tilreisende fra hele landet, men en stor del av utøverne kommer tilreisende fra utlandet, så her gjelder det for hele byen og næringslivet å være kreative.»   

Hvordan påvirker pandemien mulighetene for Ironman nå i 2022?

«Stavanger Triathlonklubb har allerede gjennomført NM i 2020, midt i en pandemi, så vi har gode rutiner på plass for et godt og trygt arrangement. Ironman er utendørs, og utøverne deles inn i mange puljer, så med god avstand og sterkt fokus på smittevern, vil alle kunne føle seg trygge. Så det er ingen grunn til å avvente og se, sett av datoen og meld deg på så snart påmeldingen åpner,» er oppfordringen til Race Director Bjarte Eikås

Overbevist av siteinspection
Ironman var på siteinspection i høst og hadde møter med representanter for Sandnes kommune, ble vist rundt i regionen og fikk sett på potensielle løypetraséer med arrangøren. De likte det de så, og så mange muligheter i Sandnes. At løpet nå legges i den internasjonale Ironman-kalenderen er et tydelig tegn på at Norge og Sandnes anerkjennes som arrangørnasjon.  

Foto: Representantene fra Ironman ble vist fram Hanatrappene en tidlig morgen av vara-ordfører Pål-Morten Borgli og Bjarte M. Eikås fra Stavanger Triathlonklubb.

Foto: Representantene ble veldig imponert over den nye velodromen Sola Arena og fikk teste banen under sitt besøk. Her med Sebastian Kartfjord fra Folkehallene Sola Arena og Bjarte M. Eikås fra Stavanger Triathlonklubb.  


Fakta om Ironman Ironman 70,3 er en triatlon konkurranse og består av 1900 meter svømming, 90 kilometer sykling og 21,1 kilometer løping. Ironman har arrangert triatlon konkurranser siden 1978, og arrangerer konkurranser i 55 land. Ironman ble første gang arrangert i Norge i 2012 i Haugesund, og ble arrangert der hvert år frem til 2019. Ironman 70,3 Haugesund samlet rundt 1800 deltagere de siste årene, og hadde rundt 30 000 tilskuere i løypen. Flesteparten av utøverne kom tilreisende fra utlandet og mer enn 40 land var representert i konkurransen. Innovasjon Norge beregnet at konkurransen i Haugesund skapte en årlig direkte omsetning på 13-18 millioner.   Triatlon i Norge Norges Triatlonforbund (NTF) teller i dag 8000 medlemmer, og har et av verdens beste landslag. I sommerens olympiske leker stiller Norge med 4 deltagere blant annet Lotte Miller som representerer Bryne Triatlonklubb. I tillegg stiller regjerende verdensmester i Ironman 70,3 Gustav Iden (Bergen) og verdensrekordholder på Ironman 70,3 distansen Kristian Blummenfelt (Bergen). Visjonen til NTF er at triatlon skal være en folkesport som er attraktiv for alle barn, unge og voksne.   Triatlon i Rogaland I Rogaland er interessen for triatlon stor, og det finnes 4 aktive triatlonklubber. Haugesund, Sola, Bryne og Stavanger Triathlonklubb. Til sammen representerer disse klubbene rundt 750 medlemmer. Stavanger Triathlonklubb ble stiftet allerede i 1987 og er en av landets eldste klubber.    

Facebook https://www.facebook.com/IRONMAN703Sandnes

Instagram: @ironman703sandnes https://www.instagram.com/ironman703sandnes/

Nettside: https://www.ironman.com/im703-sandnes (ikke public ennå)

Epost sandnes703@ironman.com
Podkast: (kommer på Facebook – følg med)

For ytterligere spørsmål og kommentarer:

Kontaktpersoner:

Alf-Erik Malm – 918 15 058 – Stavanger Triathlonklubb /Nortri AS (styreleder)

Bjarte M. Eikås – 913 53 584 – Stavanger Triathlonklubb / Nortri AS (daglig leder)

Anette Brurås – 917 18 632 – President Norges Triatlon Forbund