Guide Michelin i Stavanger blir viktigere

– matsuperhelg med prisdryss i februar 

Denne uka er Gladmat i gang, og oppfordringen om å bruke festivalen som en oppvarming til neste års matsuperhelg i Stavanger. Men til tross for reiserestriksjoner og vanskelige tider i restaurantbransjen roser sjefen for Michelin-guiden, Gwendal Poullennec råvarene og restaurantene som bidrar med smaksopplevelser til både festival og stjernedryss.

Det har vært en vanskelig tid i restaurantbransjen, og tiden fremover er fremdeles usikker både for de som lager mat, og de som bruker mye tid på restaurantbesøk. Fremdeles er det store deler av verden hvor restauranter må holde stengt, og høsten er usikker for mange.

Gladmat måtte endre måten å jobbe på da reiserestriksjoner og smittevernregler ble et faktum i våres. Fremdeles er fokuset gode råvarer og det å fremme gode restauranter som gir gode matopplevelser. Noe som gleder sjefen for Michelin-guiden.

«Jeg er veldig glad for at Gladmat arrangeres i år, selv om det vil arrangeres på en annen måte enn tidligere. Men jeg er overbevist om at det hele tiden vil være med på fokus på å oppdage og gjenoppdage de beste produktene og råvarene», sier Gwendal Poullennec som er sjef for Michelin-guiden.

Matsuperhelg

Hele bransjen har jobbet aktivt for å tilpasse seg situasjonen verden står i, og guide Michelin følger nå utviklingen tett. Dialog og oppfølging av de ulike arrangementene, deriblant utdelingen i Stavanger i februar 2021, har vært tett, og vi har forventninger om at stjernedrysset for de nordiske restaurantene skal skje.

Region Stavanger og partnerne overtar nå stafettpinnen som neste års vertsby for den nordiske Michlin-guiden. 

«For oss som arrangør blir det en ekstra viktig leveranse, og det er en tillitserklæring om at de er trygge på at Stavanger-regionen kan levere et trygt og godt arrangement», sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.

Prisdryss fra Det norske Måltid, publikumsarrangement fra Gladmat, Norgescup for kokker og servitører og det hele krones med Michelins stjernedryss. Den første helga i februar 2021 kommer til å bli en gastronomisk superhelg i Stavanger.

Det er første gang den nordiske prisutdelingen og lanseringen av MICHELIN Guide Nordic Countries 2021 legges til matbyen Stavanger og matregion Rogaland. Stavanger fikk sin første stjerne i 2016, med RE-NAA og Sven Erik Renaa og i 2017 fikk Sabi Omakase med Roger Asakil Joya sin stjerne. Og i 2020 kunne vi gratulere Renaa med sin andre stjerne. Det er Region Stavanger sammen med Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Stavanger konserthus som er partnere i arrangementet.

Gladmat som oppvarming

For Gladmats festivalsjef Maren Skjelde er det å samarbeide med Guide Michelin om å sette hele verdikjeden for mat og råvarer på kartet en unik mulighet.

«Det er jo stor stas at Guide Michelin har oss i Gladmat, Norge og Stavanger på radaren. Jeg vet mange internasjonale gjester fra matindustrien hadde ønsket å være her i år, men når situasjonen er som den er så ser vi frem til å ønske både guide Michelin og andre velkomne på nyåret», sier Skjelde.

Kristin Austigard hos Det Norske Måltid synes det er flott at Gladmat er med og fronter matsuperhelgen i februar, som vil sette Norge enda bedre på det internasjonale matkartet.

«Vi er stolte over å være med å kickstarte mathelgen i februar med finalen i Det Norske Måltid. Vi er fra 2020 blitt et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, som skal være med å utvikle Matnasjonen Norge. Disse dagene under Gladmat er med å vise mangfoldet av fantastiske matopplevelser i Norge», sier Austigard. 

Også reiselivsdirektøren ser frem til å bruke Gladmat som en oppladning til neste års gastronomiske mathelg.

«Dette blir jo en unik opplevelse for alt fra produsenter, foodies, lærlinger og kokker og alle som er interessert i mat. Både denne uka med Gladmat, og første uka i februar. Jeg håper vi bruker Gladmat som en oppvarming og en oppfordring til å bruke restaurantene gjennom hele året, og støtte opp om råvarer og tilbudet vi har her», sier Saupstad.

Stavanger er et reisemål for matopplevelser og med Guide Michelin på plass med sitt event, settes byen og regionen tydelig på kartet.  Utdeling av Michelin-stjernene 2021, skal være i Stavanger konserthus den 8. februar. Seremonien i Fartein Valen og med tilhørende middag i regi av Spiseriet i etterkant.