Neste år er Stavanger vertskap når den verdenskjente restaurantguideboken deler ut sine stjerner til nordiske restauranter. Det er første gang arrangementet legges til Stavanger, og forventningene om mulig flere stjerner til matbyen Stavanger er store.

 

Den 8. februar 2021 avholder Michelin, sammen med Region Stavanger, sin årlige presentasjon av nye stjernerestauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2021.

©RE-NAA/Tommy Ellingsen

©Det Norske Måltid/Kristin Austigard

©Det Norske Måltid/Kristin Austigard

Den nordiske prisutdelingen og lanseringen av MICHELIN Guide Nordic Countries 2021 legges til matbyen Stavanger og matfylket Rogaland i februar 2021. Dette er første gang en slik utdeling skjer i Stavanger, og andre gang i Norge. Stavanger fikk sin første stjerne i 2016, med RE-NAA og Sven Erik Renaa og i 2017 fikk Sabi Omakase med Roger Asakil Joya sin stjerne. Og i 2020 kunne vi gratulere RE-NAA med sin andre stjerne. Det er Region Stavanger sammen med Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Stavanger konserthus er partnere i arrangementet.

 

«Vi er glade for å dra til Stavanger for å avduke den fremtidige utgaven av Michelin Guide Nordic Countries. Gjestene våre vil få oppleve underverkene som er oppdaget av inspektørene våre, og spesielt den bærekraftige tilnærmingen som er utviklet av de lokale restaurantene. Vi vil alle glede oss over den livlige byens kulinariske scene og de gode ingrediensene som regionen har å tilby», sier internasjonal direktør for Guide Michelin, Gwendal Poullennec.

©Brian Tallman Photography

«Dette er stort for Stavanger, regionen og Rogaland, at MICHELIN Guide igjen valgte en by i Norge som vertskap for lanseringen og stjernedrysset. Vi har fantastiske restauranter med noen av Norges beste kokker, og en region med et utsøkt utvalg av ettertraktede råvarer. Med den oppmerksomheten som Michelin-guiden gir, befester vi oss igjen som et meget spennende reisemål for matopplevelser», sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger. «Vi gleder oss til å ønske kokker, presse, gjester og deltagere velkommen til Stavanger».

 

«Det er utrolig spennende å få Michelin-arrangementet hit til Stavanger, hvor vi har både RE-NAA og Sabi Omakase med sine stjerner, og mange andre restauranter av ypperste klasse. Foruten de nordiske kokkene er det nasjonale og internasjonale journalister som vil komme og dekke begivenheten, samt få med seg opplevelser i Stavanger. Den internasjonale profileringen Stavanger-regionen får i forbindelse med Michelin Guiden sitt arrangement er uvurderlig», sier ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun.

 

«Rogaland fylke er unikt i Norge når det kommer til mat, landbruk og akvakultur. Her har vi hele verdikjeden representert og mange av våre produsenter leverer mat til stjerne-restauranter i hele Europa. Det betyr mye for matfylket Rogaland at neste års Michelin-stjerner skal deles ut her i Stavanger. Jeg ser virkelig fram til å feire Michelin-stjernene og de tilknyttede arrangementene som vil gi den kulinariske regionen vår mye positiv oppmerksomhet», sier fylkesordfører Marianne Chesak.

 

Festkvelden med utdeling av Michelin-stjernene sitt 2021, skal være i Stavangers storstue, Stavanger konserthus den 8. februar. Seremonien i Fartein Valen og med tilhørende middag i regi av Spiseriet i etterkant.

 

«Vi er glade for å kunne være med å styrke Rogalands posisjon som matfylke. Stavanger konserthus vil, som et av Europas velrennomerte konserthus, være en unik arena for både seremonien og festmiddagen. Vi har lang erfaring i å avvikle avanserte arrangementer, og skal gjøre vårt for at Michelin i Stavanger blir top notch», sier direktør i Stavanger konserthus Per Harald Nilsson.

 

Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Region Stavanger har samlet flere arrangementer rundt Michelin sitt besøk, slik at hele bransjen og lokalbefolkningen får delta i satsingen som matnæringen og reiselivet står for. Det Norske Måltid flytter sin finale til fredagen før, og Norges Cup for kokker og servitører legger sine konkurranse dager til fredag og lørdag samme helg i tillegg ønsker man å arrangere matarrangement som lokalbefolkningen kan delta på i løpet av helgen før. Stavanger har en helt klar posisjon som et reisemål for matopplevelser og med Michelin på plass med sitt event, settes byen og regionen tydelig på kartet.

 

«Dette er en skikkelig godnyhet og veldig spennende, at Michelin ønsker å legge også neste års arrangement til Norge. Det er et signal om at Norge er i ferd med å plassere seg på det internasjonale matkartet, dette får ringvirkninger. Jeg håper det fører til at flere får øynene opp for Norge og Stavanger som matdestinasjon, og at vi får økt helårsturisme til norske reisemål», sier næringsminister Iselin Nybø, som selv vokste opp bare hundre meter fra stjernerestauranten Sabi Omakase i Stavanger.

 

MICHELIN Guide Nordic Countries
Den første utgaven av Michelin Guide Nordic Countries så dagens lys i februar 2015. 2021 er det andre året hvor Michelin-stjernene deles ut i Norge. Norge har totalt åtte stjernerestauranter i 2020-utgaven av guiden, fordelt mellom én to-stjerners (RE-NAA i Stavanger) og 10 én-stjernere (Galt, Kontrast, Omakase by Vladimir Pak og Statholdergaarden i Oslo, Under i Lindesnes, Sabi Omakase, Bare i Bergen, samt Credo, Fagn og Speilsalen i Trondheim).

 

Kontakt Region Stavanger: Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad, mobil +47 948 78 750,

e-post: elisabeth.saupstad@regionstavanger.com

 

©Brian Tallman Photography

©NLE Film/Region Stavanger

©Elin Engelsvoll