Turoperatører på besøk hos Fira restaurant i Sandnes. Foto: Anne Lise Norheim

Ambassadør gjennom 40 år 
– vår egen «grande dame de turisme» Ellen Frisvold tildelt ambassadørpris

Etter mer enn 40 år i reiselivsbransjen er Ellen Frisvold nå i ferd med å gå av med velfortjent pensjon. Nesten like mange år er det blitt i destinasjonsselskapet for (Region) Stavanger, med en engasjert innsats for å trekke ferie- og fritidsgjester til regionen. Alle midler og muligheter er blitt brukt, og arbeidet har gitt oss et stadig økende antall turister og gjester.  Her har det vært snakk om å matche opplevelser og segment, og dermed skape suksess. 

Foto: Gunhild Vevik

Stort engasjement for reiseliv

Gjennom årenes løp har Ellen vært tett på en formidabel utvikling av reiselivsbransjen. Når en ser på hotellstatistikken, har antall ferie- og fritidsgjestedøgn nesten tredoblet seg i løpet av de siste 30 år, fra 334 218 i 1993 til 972 562 i 2022. Vi kan takke Ellen for et stort bidrag til denne veksten!

Hun har i løpet av de ti-årene jobbet med å drifte turistkontor, utdanning av guider, turproduksjon, hotellstatistikk, regnskap, reist til utallige workshops og messer i inn- og utland og organisert flerfoldige visningsturer.

Hun har sett både kollegaer og reiselivsdirektører komme og gå, og i en periode også fungert som daglig leder. Erfaring og historikk har vært hennes styrke i prosesser og endringer som reiselivsnæringen har stått ovenfor og løse.

Ellens iherdige arbeidsinnsats over så mange år har sterkt bidratt til å posisjonere Stavanger-regionen som det reisemålet som det er i dag. Vi takker henne for alt det hun har oppnådd og ønsker henne alt vel som pensjonist

sier Per Morten, reiselivssjef og mangeårig kollega i Region Stavanger, som hadde æren av å overreke ambassadørprisen til Ellen.

Kjært barn har mange navn 

– er et uttrykk Ellen gjerne brukte om arbeidsgiveren sin. Hun ble ansatt i 1984 hos Reiselivslaget i Stavanger, som denne gangen bestod av kun to ansatte. Etter hvert ble navnet endret til Destinasjon Stavanger, og til Region Stavanger i 2003, med sammenslåingen av Reisemål Jæren, Sandnes Reiselivssenter og Destinasjon Stavanger. 

Selv om hun i praksis aldri skiftet arbeidsgiver fikk hun skifte kontorplass flere ganger. De første årene satt hun sammen med sin kollega i paviljongen ved togstasjonen i Stavanger, så ble de etter hvert flere og flyttet opp til Sølvberget Stavanger kulturhus, og deretter til Rosenkildehuset ved Vågen. Etter sammenslåingen fikk Ellen kontorplass på Ruten i Sandnes. Siden 2020 har Ellen hatt kontorplass på Stavanger turistkontor, på Strandkaien. Her har hun sett at det post korona igjen er travle tider med mange tilreisende nordmenn og internasjonale turister.

Dedikert, engasjert, løsningsorientert, inkluderende og alltid klar for en liten spøk, eller en stor. Ellen har vært min kollega siden 1995. Jeg kom da rett fra Norsk hotellhøgskole, og skulle ta ut lærdommen i praksis. Første helgen var det ut på roadtrip, med M/S Ørsdølen på Ørsdalsvatnet, fantastisk turismeprodukt. Siden gikk det slag i slag med produktutvikling, salg, drift, visningsturer og markedstiltak. Hennes standhaftighet i troen på reiselivet som viktig næring ga skikkelig avkastning fra 2014, og nå er vi her. Vel blåst, Ellen!

sier Gunhild Vevik, kommunikasjonssjef i Region Stavanger, Edge of Norway.

Spør Ellen, hu vett det nok

Gjennom alle år hadde Ellen tett kontakt med medlemsbedrifter og bransjepartner. Hun hadde alltid gode innspill og tips til nye opplevelser, visste hva den enkelte turoperatør var på jakt etter.  Hun hadde et stort nettverk som hun villig delte med medlemmene. Hun vært hentet inn som styremedlem i flere nye opplevelsesbedrifter, og vært Region Stavanger sin styrerepresentant i GuideCompaniet siden det startet opp.

Det har vært utrolig fint å kunne dra nytte av Ellens store kunnskap om reiselivet. Hun har vært en viktig læremester og en viktig partner som styremedlem i GuideCompaniet

sier Wenche Hansen, tidligere daglig leder, nå styreleder i GuideCompaniet.
Påtroppende salgssjef og avtroppende salgssjef i byparken Ruten Foto: Anette Larsen Bognø

Hvordan overføre 40 års kompetanse?

Å hoppe etter Wirkola er et uttrykk man kan trekke frem når Ellen nå slutter, men heldigvis har Region Stavanger god kompetanse i egne rekker. Liv Kristina Jehl som overtar har allerede lang fartstid i Region Stavanger, der hun i kommunikasjonsteamet har jobbet med alt fra markedsføring og salgsarbeid til tekstproduksjon og oversettelser, samt pressebesøk og bransjetreff. Som leder for turistkontorene i Stavanger og Sandnes har hun vært tett på ferie- og fritidssegmentet i mange år. Hun har også jobbet med medlemsoppfølging og medlemsinnsalg. Hun kommer nå fra stillingen som produktsjef, der hun har hatt ansvar for produksjon av magasin og kart i ny Edge of Norway-profil. 

Det er med stor glede vi kan presentere Liv Kristina som Ellens arvtaker og vi er trygge på at satsingen på ferie- og fritidssegmentet fortsetter i trygge kompetente hender

sier Anette Larsen Bognø, leder for B2B-fagområdene i Region Stavanger, Edge of Norway
Team Edge of Norway for alltid, Ellen. Foto: Heta Inoma