Når turistsesongen begynte i mai med nesten daglige cruiseanløp i Vågen lot ikke sommeren vente på seg. I det fine sommerværet var det hele sesongen stor etterspørsel etter bookbare turer og andre ting å gjøre her i regionen.

Fra venstre: sommervikarene Heta Inoma og Labib Ibrahim samt teamleder Liv Kristina Jehl

Travle dager på kontoret – stor besøksøkning

I år hadde vi ansatt åtte sommervikarer og ekstrahjelper, en energisk stab som kunne hjelpe gjestene på mange språk: engelsk, tysk, fransk, spansk, portugisisk, russisk, kinesisk, arabisk og kurdisk – i tillegg til våre skandinaviske språk selvfølgelig.

Vi ser en stor økning i antall besøkende til Stavangerkontoret, i toppmåneden august hadde vi hele 44 724 gjester inne, mot 36 373 i august i fjor, en oppgang på nesten 19%. Det vil si at vi i august i snitt hadde 144 gjester inne per time – i snitt er det to-tre ansatte samtidig på kontoret, og da vil det si at en ansatt betjener gjerne 60 gjester i timen, det er altså kun et minutt per gjest i snitt!!!

I tillegg prøver de ansatte å registrere manuelt (i kassesystemet) fra hvilke land folk kommer fra, men de rekker det kun med en brøkdel av gjestene. Det prioriteres å hjelpe folk kjapt og selge billetter. I år ble det faktisk registrert (manuelt) færre besøkende enn i fjor, noe som selvsagt forklares med den høye arbeidsbelastningen ellers. Rundt en fjerdedel av turistene som vi snakker med er tyskere, de fleste øvrige kommer fra Spania, Storbritannia, Frankrike, Norge, Nederland og USA.

Fremdeles god økning på salg

Vi har avtaler med 20 aktører om å selge billetter. Billettsalget utgjør rundt 95% av salget hos oss. Mens salgsøkningen ligger rundt 5 % i sommermånedene juni, juli og august, var den i mai på hele 35%. Det ligger mye potensial i «skuldersesongen» og «new seasons»!

Bakgrunn

Region Stavanger drifter de viktigste turistinformasjonskontorer i Stavangerregionen, Stavanger og Sandnes turistkontor. Begge har i 2018 status som autorisert turistkontor klasse 1. Vi har et godt samarbeid med andre informasjonsgivere i regionen som Kvadrat og Vikeså Veiservice, og en god dialog med turistinformasjonene som drives av Reisemål Ryfylke og Destinasjon Haugesund & Haugalandet.

Vi selger billetter for disse aktørene: Rødne, Norled, Boreal (både Pulpit Rock Tours og Flybussen), Tide (GoFjords), The Fjords, Fjord Events, Helitrans, GuideCompaniet, NuArt, Outdoorlife Norway, FjordExpedition, Fjord Line, CitySightseeing (Hop on hop off), Private Cruise, Pulpit Rock Experience, Segway Norge, Lysefjorden Adventure, Culinary Lookout, Gosta og Equitum (Fishing Stavanger).