NTW – Norwegian Travel Workshop – er den viktigste møteplassen for reiselivsnæringen i Norge. Til tross for pandemi, stengte grenser og smittevernrestriksjoner har arrangementet blitt gjennomført med stor suksess, med god representasjon fra Stavanger-regionen.

Norwegian Travel Workshop har i snart 50 år samlet kjøpere og selgere i vakre omgivelser på et utvalgt sted i Norge. Innovasjon Norge står bak som arrangør for den tekniske gjennomførselen, med ansvar for workshop, avtaler og logistikk. Med på arrangørsiden er også en utvalgt vertsby i Norge, som står for underholdning og aktiviteter. Markedsføringen og profileringen av byen og regionen i forbindelse med arrangementet har stor markedsverdi i seg selv.

En lang rekke byer og regioner i Norge har vært vertskap for NTW gjennom de 49 gangene det har vært arrangert. Stavanger-regionen har vært vertskap flere ganger, senest i 2018. I april i fjor stod Trondheim klar til å ta imot selgere fra hele den norske reiselivsbransjen, sammen med kjøpere fra hele verden. Covid-19 satte en bråstopper for det. Innovasjon Norge fikk stablet på bena tekniske løsninger for en-til-en-møter, slik at man fikk gjennomført NTW digitalt høsten 2020.

Få hadde vel trodd i fjor at vi ikke heller i år skulle kunne møtes ute i den 4-dimensjonale verden. Nok en gang måtte Innovasjon Norge arrangere NTW digitalt, og denne gangen med hele Norge som vertskap. Dette kom godt frem i åpningsseremonien 13.april, hvor det var innslag fra alle landsdelene. Årets arrangement samlet 420 selgere av norske reiselivsprodukter og like mange selgere fra 30 ulike nasjonaliteter. Til sammen ble over 8000 forhåndsreserverte møte avholdt i løpet av to hektiske møtedager. Det er med kjøpere fra Skandinavia, Europa og oversjøiske land, så på grunn av tidsforskjellen er møtene spredd utover de to møtedagene fra 08 til 21 på kvelden. Møtene varer i 20 minutter med 10 minutters pause mellom hvert møte.

Reiselivsdirektør i Visit Norway Bente Bratland Holm sammen med Frode Aasheim og
Siri Tallaksen i den digitale åpningsseremonien. Foto: Innovasjon Norge

Disse salgsmøtene er en unik mulighet til å komme i kontakt med kjøpere fra hele verden, som kan ha interesse for nettopp din bedrift. Her kan man gjøre direkte forhandlinger, kontraktsinngåelse og viktig relasjonsbygging. Dette er arenaen både for å opprettholde forretningskontakter og finne nye kontakter.

Selv om årets digitale arrangement selvfølgelig ikke kunne by på alt det hyggelige som vanligvis er rammen rundt NTW og vertskapsbyen, så fikk deltakere fra vår region gjort det viktigste; å ha møter med mulige kjøpere og partnere. De digitale løsningene fungerte veldig bra, og arrangementet ble gjennomført uten tekniske problemer.

Som en hyggelig bonus fikk vi også være med å promotere regionen på en digital pre-tur, som ble sendt til alle deltakerne dagen før arrangementet startet. GuideCompaniet gjennomførte en av sine populære Stavanger Food Walks, med besøk på Nr 18, hvor det ble servert smørbrød og vafler samt en søt avslutning fra Chili Chocolate i Søregata.             

Vår region var ellers godt representert på årets workshop med selgere fra Rødne Fjord Cruise, Norled, OutdoorLife Norway, GuideCompaniet, Private Cruise, Lysefjorden Adventure og Region Stavanger.

Vi fikk presentert konseptene med Hub Stay og Hub Hiking, samt vår nye manual med opplevelsespakker i konseptet FlySVG. Nyheter blir alltid godt mottatt, og tilbakemelding på disse konseptene er at de treffer i trendene vi tror vil være der når verden åpner opp igjen. Turoperatørene ønsker mer tematiserte og basebaserte opplevelsespakker.

Det var veldig godt å få møte de internasjonale kjøperne, få høre om fremtidsutsikter og hvordan de ser for seg etterspørselen fra sine gjester vil utvikle seg i sine hjemland. Den unisone tilbakemeldingen er at forventingene for 2021 er lave, med usikkerheten rundt gjenåpningen av Norge, vaksinering og stengte grenser. Noe trafikk kan komme i løpet av sensommeren eller på høsten.

Videre er de fleste positive for 2022, og tror at etter pandemien vil de reisende komme hit i mindre grupper, de vil bo lenger på et sted og være mer ute. «Safe with space» er trenden mange tror på.

«Det var kjekt å treffe gode samarbeidspartnere igjen, selv om det bare var digitalt. Å samles slik gir oss en verdifull følelse av å være med i et stort fellesskap. Det var en inspirasjon å høre at vi alle deler håpet om at grensene snart åpner og at vi kan ønske gjester velkommen til regionen igjen» sier Ellen Frisvold, sales manager for ferie- og fritidsmarkedet i Region Stavanger.

Med andre ord var også årets NTW en positiv opplevelse, som igjen ga oss et håp for fremtiden. Neste års NTW er planlagt å avholdes i Kristiansand 4.-7.april 2022. Gjett om vi gleder oss!