Riska Motorsykkelklubb og Norges Motorsportforbund inviterer motorsport interesserte fra hele Norge, store og små, til en historisk helg i Stavanger når verdens beste motorsyklister varter opp til spektakulært show i DnB Arena. Hold av datoen – 8 februar 2025.

X-Trial er kjent for dynamiske utøvere og spektakulære baner med utfordrende hindre hvor førerne gjør utrolige triks, noe som gir unik opplevelse for både tilskuere og TV-seere.

Mangeårig prosess
Riska Motorsykkelklubb og Norges Motorsportforbund har sammen med Region Stavanger jobbet for å verdensmesterskapet til Norge. Det har vært en langsiktig prosess bak arrangementet som nå kommer til Stavanger-regionen.
Når VM gjennomføres i 2025 er det hele 10 år siden vi hadde den første dialogen om Martin sin drøm om et VM på hjemmebane.

Når VM gjennomføres i 2025 er det hele 10 år siden vi hadde den første dialogen om Martin sin drøm om et VM på hjemmebane.

ANETTE LARSEN BOGNØ, EVENTANSVARLIG I REGION STAVANGER

Slike prosesser går ofte over mange år, og i dette tilfellet var initiativtaker Martin både i full jobb, idrettspappa med to aktive motorsportsutøvere, i tillegg til sterkt engasjement i den lokale motorsykkelklubben Riska. «Dette er et stort arrangement så jeg ba ham mobilisere miljøet og klubben, og få satt en større søknadskomite. Vi holdt kontakten, og klubben arrangerte NM under NM-veka både i 2018 og 2019, før ting ble mer konkrete med komite-møter, søknader og site-inspection for den internasjonale rettighetshaveren sommeren 2023. Det er betydelig innsats og mange timer som ligger bak for at mesterskapet nå legges til Norge, understreker Larsen Bognø.

Mesterskapet tildeles av FIM (Federation Internationale de Motorcyclisme) og rettighetshaver Esdeux. Arrangementet som strekker seg over to dager, som inkluderer Runde 1, Runde 2 og finalen.

Fra NM i Sandnes i 2019

X-Trial i Norge
Norsk motorsport og trial er i veldig positiv utvikling, med et økende antall lisensierte utøvere og imponerende internasjonale prestasjoner. Med en verdensmester i Sondre «Gekko» Haga i 2022 i x-trial klasse 2, som nå er en av de åtte utøverne som vil delta i X-Trial VM, har Norge etablert seg som en betydelig kraft i sporten.

Norske landslaget i Trial – Foto Future7media

Verdensmesterskapet i Stavanger vil ha en positiv innvirkning på lokalsamfunnet og gi en unik mulighet til å løfte frem sporten, styrke Norges posisjon internasjonalt og sette standarden for fremtidige motorsport arrangementer i Norge. Samarbeidet mellom Riska MSK og Norges Motorsportforbund vil være viktig for å oppnå målene koblet opp mot mesterskapet.

Vi er begeistret for å kunne presentere verdensmesterskapet i X-Trial i Norge for første gang. Dette er en fantastisk mulighet for oss å vise frem vårt land som et utmerket vertsland for motorsport, og vi ser frem til å ønske deltakere og fans velkommen.

EMILIE FUNDERUD WESTBYE, PRESIDENT NORGES MOTORSPORTFORBUND

Bærekraft og positive ringvirkninger

Riska motorsykkelklubb og Norsk Motorsportforbund vil jobbe aktivt med å utnytte arrangementet for positiv utvikling. Flere tiltak er planlagt, spesielt i Riska i Sandnes. Blant annet vil fasilitetene utvikles for bedre tilrettelegging mot å øke rekruttering og kompetanse for trial sporten.

Klubben vil dermed også organisere flere sosiale arrangementer med hensikt i inkludering og redusering av utforskap. Det vil fokuseres på likestilling ved å arrangere treningsleirer for jenter og flere turneringer for å styrke kvinnenes muligheter i idretten.

Videre vil det stilles til disposisjon elektriske opplæringssykler. Norges Motorsportforbund og Norske klubber er allerede godt i gang med bruk av elektriske trialsykler, og dette vil fokuseres å videreutvikle. Riska Motorsykkelklubb vil også gjøre trial mer tilgjengelig for flere ved å eie sykler til rimelig utleie for interesserte ungdommer.

I DnB Arena donerer Stavanger Oilers en losje til barneavdelingen på sykehuset i Stavanger for Oilers kampene. Denne vil også doneres til samme formål for X-Trial VM.

Mesterskapet gir det norske motorsport miljøet en mulighet til å fremme bærekraftige løsninger, som f.eks bruk av elektriske trialsykler, miljøvennlig drivstoff og inkludering av kvinnelige deltakere i X-Trial

Dag Skaug, Bærekraft rådgiver Norges Motorsportforbund


Idrettspresident Zaineb Al-Samarai er entusiastisk til at en slik spektakulær velger å legge VM til Norge og Stavanger-regionen.

Initiativtaker Martin Haga fra Riska Motorsykkelklubb og idrettspresident Zaineb Al-Samarai på Idrettstinget 2024.

Det er fantastisk at vi har lykkes i å få VM i X-trial til Norge sammen med Norges Motorsportforbund. Dette er en idrett i rivende utvikling med flere talentfulle utøvere og et engasjert miljø som jobber godt for rekruttering og utvikling av sporten. Vi gleder oss til å se de norske utøverne i aksjon på hjemmebane

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai

Riska Motorsykkelklubb

Riska Motorsykkelklubb har en lang historie med vellykkede arrangementer, inkludert tidligere verdensmesterskap og mesterskap i trial og speedway. Målet for mesterskapet i DnB Arena er først og fremst å fylle hallen, og gi de Norske førerne den støtten de fortjener på hjemmebane.

Riska Motorsykkelklubb har jobbet godt sammen internt og med samarbeidspartnere. Vår visjon utover å gjennomføre et fantastisk arrangement er å utvikle trialsporten både lokalt og nasjonalt, og heie frem våre norske utøvere, inkludert Sondre «Gekko« Haga på hjemmebane.

MARTIN HAGA, PROSJEKTLEDER X-TRIAL VM 2025

Grunn-finansiering av Mesterskapet er innvilget av Kulturdepartementet, Stavanger kommune og Sandnes kommune. Det jobbes nå videre med og støtte fra blant annet Rogaland Fylkeskommune, sponsor avtaler og billettsalg. Billettprisene for ordinære billetter kommer til å ligge på mellom 150-400kr.

Billettsalget er allerede i gang på Ticketmaster og følg gjerne X-Trial Norway i sosiale medier for fremtidige oppdateringer og lansering av billetter.

Arrangement side på facebook: https://fb.me/e/1GcIqVpLg

Billetter finner du her: Ticketmaster – X-Trial VM 2025

Ikke gå glipp av muligheten til å være vitne til Norges første X-Trial World Championship i DNB Arena – 8 Februar 2025.