Det internasjonale FPV-dronemesterskapet Drone Champions League (DCL) har offisielt signert en samarbeidsavtale med Region Stavanger. Regionen er nå blant en håndfull eksklusive lokasjoner i verden som er en del av en av verdens hurtigst voksende e-sporter.

Det er ingen ting som slår det å se Stavangerregionens verdenskjente vakre natur med egne øyne. Det eneste som kommer i nærheten av personlig tilstedeværelse, er den magisk omsluttende teknologien virtuell virkelighet kan by på.

ENDELIG LANDET: Stavangerregionen, lokale politkere og engasjerte og begeistrede droneentusiaster og gamere har jobbet lenge for å få Drone Championship League til å satse på regionen. Nå har prosjektet landet. (Foto: Stavangerregionen)

Det vet gründerne av Drone Champions League veldig godt. Gjennom omfattende, høyoppløselig scanning, filming og kartlegging har de laget baner for virtuell doneflygning gjennom og over noen av verdens mest spektakulære attraksjoner, fra den kinesiske mur til Laax i de sveitsiske alpene, Champs-Élysées i Paris, tyroler-ruinene i Leutte i Østerrike.

Nå tar Stavangerregionen steget inn blant de eksklusive virtuelle destinasjonene, og kombinert med et planlagt storstilt publikumsarrangement i Stavanger, åpner det en helt ny dør for e-sport i regionen.

Først i Norge, fremst i verden
– Dronekonkurranser, både fysiske og virtuelle, har blitt en sport som følges og spilles av millioner av mennesker de siste årene, og for lokasjonene som blir offisielle baner i spillet representerer det en unik markedsføringsmulighet. Å bli en del av dette universet er helt magisk, sier Arrangementsansvarlig i Region Stavanger, Anette Larsen Bognø entusiastisk.

DCL er et verdensomspennende fenomen, og deltagerne regnes som de beste dronepilotene i verden. En av grunnene til at det er så populært, er fordi arrangementene gjennomføres som hybridkonkurranser med både fysiske og digitale elementer. Kort fortalt er lagene fysisk tilstede, men flyr virtuelt samtidig som fysisk.

Det virtuelle aspektet gjør at man kan legge inn hindringer, poster og poengsamling som et lag over de fysiske lokasjonene, noe tilskuerne kan følge med på live på skjerm. Kombinert med spektakulær underholdning, musikk, internasjonale stjerner og ikke minst deltagerne i alle aldre, uavhengig av kjønn og bakgrunn, har det vært oppskriften på en braksuksess.

Etter planen skal det fysiske arrangementet komme til Stavanger i 2023.

Luften rommer alle
Et såpass geografisk omfattende prosjekt krever vel at både politikere og næringslivet er med på notene?
– Helt klart. Stavanger, Sandnes, Sola og Strand kommune, i tillegg til Fylkeskommunen, har lenge hatt som mål å gjøre regionen til en dronehub. Vi har en sterkt voksende droneindustri her, og synergiene vil bli enorme. Dette er utelukkende positivt. Denne e-sporten har null vold og dreping, spillerne er alle fra barn til pensjonister, det markedsfører regionen til et internasjonalt publikum på en helt ny måte og gir deltagerne ferdigheter de kan bruke i fremtidige yrkesvalg. I tillegg bidrar faktisk scanningen av regionen til bedre byplanlegging, forteller Larsen Bognø.

Hvor lenge har dere arbeidet med å få i stand dette samarbeidet?
– Lenge. DCL måtte også sette pause på fysiske arrangementer under pandemien, og i nærmeste fremtid blir det primært digitale konkurranser, før de fysiske kommer tilbake mot slutten av året. Men de utvider stadig, og DCL begynte filmingen og scanningen av regionen her i juni. Nå er banen klar, komplett med Stavangerregionen-merking, til det storstilte digitale mesterskapseventet deres, DCL22 Virtual Grand Prix Stavanger Region, den 15. oktober, legger hun til.

Politikerne er selvsagt meget begeistret for å kunne vise frem lokale attraksjoner for et globalt publikum:
– E-sport og droneflyning er en ny form for idrett og ny næring.  Det er to satsingsområder i Reiselivsstrategi og Næringsstrategi som prosjektet kan forankres til; idrett og natur innen reiseliv og IT/Teknologi. DCL vil bidra til å løfte og styrke regionens posisjon innen både droneflyning og esport. Det er også stas å vise frem parken Ruten i Sandnes, som er blitt et landemerke og attraktivt symbol for byen. Sandnes kommune har fått prisen for Norges mest attraktive by i 2022, og Ruten er nominert til flere priser, sier næringssjef Nina Othilie Høiland, Sandnes kommune.

ET HÅNDTRYKK FOR FREMTIDEN: Den signerte avtalen mellom Stavangerregionen og DCL åpner for omfattende samarbeid og utallige vinn-vinn- situasjoner i fremtiden (Foto: Stavangerregionen)

Et naturlig neste stopp
Drome Championship League er selv klokkeklare på hvorfor valget falt på Stavangerregionen som neste konkurransescenario:
– Naturlandskapet og omgivelsene til denne regionen er nesten utenomjordisk vakkert. Vi er ekstremt gira på å vise det frem for Drone Championship League-lagene våre i oktober og høre hva de synes. Det er et perfekt sted for DCL-konkurranser, sier Dominik Renner fra DCL.

– Men det er ikke bare naturen som er spennende her. Dere har et av verdens mest innovative utviklere for droneteknologi her, skal lansere en egen dronerelatert utdanning i 2023, og vi i droneindustrien kommer til å trenge mange dyktige folk fremover. Vi i DCL ser mange samarbeidsmuligheter med Stavangerregionen fremover, legger han til.

Seerne kan følge DCL22 Virtual Grand Prix Stavanger Region live i det nye esport-senteret Haven på iPark, Ullandhaug, den 15.10.22.

For mer informasjon om samarbeid, sponsormuligheter, deltagelse eller andre detaljer, kontakt Arrangementsansvarlig Annette Larsen Bognø på anette.larsen@regionstavanger.com eller telefon +47 99 11 38 83