Stavanger-regionen drar i gang Norges største bærekraftprosjekt. Hele reiselivsnæringen skal nå analyseres.
Ambisjonen er skyhøy: Regionen skal bli Norges største bærekraftige reisemål – fra Sokndal til Kvitsøy, via Jæren til Sirdal.
Kick-off for arbeidet med å gjøre alle de 14 kommunene og 225 medlemmene i Region Stavanger til bærekraftig reisemål fant sted tirsdag 17. september. Her var engasjerte medarbeidere i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus, Anne Zimmer Jacobsen, og Anna Kraaijeveld Enerstvedt, samt Mette Vabø fra den politiske ledelsen tilstede.
Stavanger kommune er første kommune ut. Heta Inoma har prosjektlederrollen hos Region Stavanger, og skal sammen med prosessveileder fra Innovasjon Norge, Synnøve Elisabeth Aarbrekk, jobbe med prosjektet de neste årene. Regionen skal sammen med Stavanger kommune etablere en destinasjonsledelse og iverksette innbyggerundersøkelser, gjesteundersøkelser, tålegrenseanalyser, m.m.
Dette er starten på et prosjekt som vil strekke seg over flere år og som skal forankres politisk i alle kommuner. Prosjektet skal være fullført i 2026. Stavanger kommune er først ut.
Kvalitetssikring i alle ledd
Merket for Bærekraftig reisemål er et kvalitetsmerke fra Innovasjon Norge for destinasjoner som jobber systematisk og forpliktende over tid for å redusere reiselivets negative påvirkning på miljøet, naturen og lokalsamfunnet. Bærekraftige reisemål skal også styrke de positive og kulturelle verdiene, samtidig som de ønsker å gi gjestene en enda bedre opplevelse.
Arbeidet vil blant annet foreta gjesteundersøkelser for å få konkrete fakta om hva gjestene mener. Det samme med innbyggerne, hva mener byen og innbyggerne om turisme? Region Stavanger skal gjennomføre risiko- og tålegrenseanalyser for å få dokumentasjon på hva Stavanger som reisemål må være bevisste på, og unngå. Region Stavanger og Stavanger kommune skal rett og slett analysere hele reiselivet og få data på hvordan det jobbes med bærekraft. Region Stavanger, Edge of Norway, vil med dette arbeidet være med å forme fremtidens reiseliv.
Merket for bærekraftig reisemål er et verktøy til å analysere og koordinere bærekraftsarbeidet i en destinasjon. Verktøy er basert på FN sine 17 bærekraftsmål, og jobben gjøres under fem temaer; destinasjonsledelse, strategisk grunnlag, bevaring av natur, kultur og miljø, styrking av sosiale verdier og økonomisk levedyktighet. Jobben skal skjer sammen med kommune, næringsliv, lokal befolkning og frivillige organisasjoner. Sammen er det 84 indikatorer som skal jobbes med og hele sertifiseringsprosessen tar 3 år. Arbeidet skal fortsette etter prosjektperioden med årlige årsrapporter og remerking hver 3. år framover.
Legg igjen en kommentar